Paks 2: a klímaváltozás bizonytalansági tényező

2018. szeptember 14. 10:41    
nyomtatás
 
A klímamodellezés eredménye bizonytalansággal terhelt, ezért az elővigyázatosság elvét követve az eredmények felülvizsgálatát időszakonként el kell végezni, ahogy ez a környezeti hatástanulmányban is szerepel - válaszolta írásban Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) országgyűlési képviselő kérdéseire. Az ugyanakkor nem derül ki a válaszból, hogy a Paks 2 környezetvédelmi engedélyének alapjául szolgáló, 2014-ben készült környezeti hatástanulmány eredményeit milyen időközönként és mikor kell legközelebb felülvizsgálni.


A környezeti hatásvizsgálat keretében a környezeti tényezők, közöttük a Duna vízjárásából és hőterheléséből eredő hatások értékelése is megtörtént. Az értékelés a Duna vízjárásának mért adatai mellett felhasználta a valószínűségi elemzés módszerét, valamint a klímaváltozásból adódó hatások leírására létrehozott magyar és nemzetközi modellek eredményeit. A hatástanulmányban foglalt klímamodellezést és a Duna várható hőmérsékletének előrejelzését az Országos Meteorológíai Szolgálat által is használt ALADINClimate és REiv10 regionális modellel végezték el, figyelembe véve az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) iránymutatásait, a Dán Meteorológiai Intézet és az angol Hadley Centre for Climate Change előrejelzéseit.

A fenti klímamodellek eredményeit alapul véve készült el a környezeti hatástanulmány, amely leírja az új blokkok környezeti hatásait, és figyelembe veszi az új és a már üzemelő blokkok párhuzamos üzemének időszakát is. Az értékelés eredményeit az új blokkok tervezésénél figyelembe vették, ezek alapján Süli János parlament.hu oldalán ismertetett válasza szerint olyan műszaki és adminisztratív megoldások állnak majd rendelkezésre a blokkok üzemeltetése alatt, amelyek biztosítják a Duna hőterhelésére vonatkozó jogszabályi előírások és hatósági korlátozások maradéktalan betartását. A miniszter szerint a Paksi Atomerőmű a mostani szélsőséges helyzetet is jól kezelni tudta, és a nagy melegben is biztosította az ország biztonságos villamosenergia-ellátását.

A Paksi Atomerőmű teljesítménye valóban csak minimálisan csökkent az alacsony Duna-vízállású és magas vízhőmérsékletű augusztusi időszakban, azonban más vélemények szerint ez csak azért volt lehetséges, mert a környezetvédelmi méréseket nem pontosan úgy hajtották végre, mint ahogyan kellett volna. Ezek szerint valószínűsíthető, hogy valójában nem lehetett az előírt 30 Celsius-fok alatt tartani az ellenőrző ponton a dunai vízhőmérsékletet, mindez pedig - tekintettel a globális felmelegedésre - az új paksi blokkok vonatkozásában is aggályokat vetett fel.

Címlapkép: Stiller Ákos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium