Forradalmasíthatja a fűtést egy magyar fejlesztésű falfesték

2018. október 2. 17:11    
nyomtatás
 
Magyar fejlesztésű lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárásoktól függően várhatóan egy éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet.


A magyar vállalatok energiaátmenetben nyíló lehetőségeiről és szerepéről a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

A törpefeszültséget alkalmazó rendszer infrasugárzóként működik, vagyis a tárgyakat felmelegítve fűti fel a levegőt. A fejlesztők szerint kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/négyzetméter teljesítmény mellett. A 100 millió forintos nagyságrendű fejlesztés során a biztonság kiemelt szempont volt, így, bár a rendszer eleve érintésbiztos, beázás vagy egyéb kár hatására automatikusan letilt - mondta el a Portfoliónak Nagy Armand, a Poli-Farbe technológiai és fejlesztési vezetője. Az égési sérülés is kizárt, ugyanis a hőmérsékletét 30 és 60 Celsius-fok között lehet beállítani (a 60 fokot három perc alatt éri el).

A vezérlés 70x120 centiméteres egységekben irányítja a rendszert. A fejlesztés jelenleg a wifi-s, mobiltelefonnal vagy számítógéppel történő irányítás kidolgozásának irányában folytatódik, annak érdekében, hogy a festék az okos otthonok energetikai rendszereiben is szerepet kaphasson. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület a cég bármelyik beltéri vagy kültéri falfestékével átfesthető legyen. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett, bárki telepíteni tudja majd a fűtőrendszert.

A fejlesztők szerint a fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, így amellett, hogy új irányt teremthet a lakásfelújításban, annak az európai uniós irányelvnek az alkalmazásához is hozzájárulhat, amely szerint 2020 után kizárólag a csaknem nulla energiaigényű passzívházak kaphatnak majd építési engedélyt az EU-ban. A fejlesztők szerint egy hatékony elektromos fűtés illeszkedik ahhoz a trendhez, mely szerint egyre több ház, lakás rendelkezik saját energiatermeléssel, például napelemmel. A fűtés áramigényét ugyanis ilyen megújuló forrásból is fedezni lehet.

A várható kiskereskedelmi árral kapcsolatban egyelőre azt lehet tudni, hogy a fejlesztők a hagyományosan elérhető fűtési rendszereknél egy nagyságrenddel olcsóbb megoldást terveztek. A szakember elmondása szerint a termék iránt már több megkeresés befutott a társasághoz.

A Poli-Farbe és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke májusban kötött együttműködési megállapodást egy vezetőképes festék kifejlesztésére. Míg a Poli-Farbe vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium