Komoly átalakulás a Graphisoft Parknál

2018. február 13. 15:24    
nyomtatás
 
SZIT-státuszt kapott a Graphisoft Park és projekttársaságai - tette közzé a vállalat.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A NAV 2018. január 1-i hatállyal vette nyilvántartásba szabályozott ingatlanbefektetési társaságként a céget és projekttársaságait, ezzel a szabályozott ingatlanbefektetési előtársasági státuszát megszüntette.

A SZIT státusz az alábbi csoporttagokat érinti:
  • Graphisoft Park SE
  • Graphisoft Park South I. Kft.
  • Graphisoft Park South II. Development Kft.
  • Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft.
  • Graphisoft Park Services Kft.


Mik azok a SZIT-ek?

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt 2011-ben hirdették ki, a Nyugat-Európában népszerű cégforma (Real Estate Investment Trust, REIT) bevezetésével az volt a cél, hogy tőke áramoljon az ingatlanszektorba, ezt a célt pedig különböző adóelőnyökkel érte volna el a szabályozó. A 2011-es, eredeti szabályozás azonban szigorú feltételeket szabott a SZIT-ek működésének, ezért 2017-ig egy ilyen társaság sem jött létre, amit a szakma szereplői részben azzal magyaráztak, hogy a feltételrendszernek (az induló tőke legalább 10 milliárd forint legyen, a társaság számviteli beszámolójában kimutatott hitelek nem haladhatják meg a SZIT portfóliójában lévő ingatlanok értékének 70 százalékát, az osztalékot a számviteli beszámoló jóváhagyását követő 15 napon belül ki kell fizetni) nehéz megfelelni, a szakma ezért az elmúlt években a szabályozás felülvizsgálatát, a magyarországi ingatlancégek működési sajátosságaihoz való igazítását szorgalmazta. Erre tavaly került sor, az Országgyűlés június 13-án szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely kedvezőbb szabályrendszert szab a SZIT-té alakuló társaságok számára, a jogszabállyal a jogalkotó több ponton egyértelművé tette a SZIT-ek létesítésére és működésére vonatkozó jogszabályi követelményeket, ezzel könnyítve meg a kedvezményes adózási státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítését és fenntartását.

Ezek a társaságok a 2011-es szabályozásban lefektetett módon mentesülnek a társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól, ráadásul a SZIT-eknek csupán 2 százalékos ingatlanszerzési illetéket kell fizetniük, ha pedig az ingatlanokat kapcsolt felektől szerzik, akkor illetékmentesség is megilleti őket, és nem módosult az a szabály sem, hogy a SZIT-eknek az osztalékként kifizethető eredmény legalább 90 százalékát elérő mértékű osztalékot kell fizetniük. A jogalkotó azonban több ponton is könnyített a SZIT-ekkel kapcsolatos szabályokon, így például az induló tőke összege 5 milliárd forintra csökkent (a konszolidált mérleg alapján kell számítani), de változott a közkézhányad részesedési korlátra vonatkozó szabály is, a kizárólag szabályozott piacra bevezetett részvénnyel rendelkező vállalatok esetében ugyanis elégséges, ha a jegyzet tőke névértékéhez viszonyítva legalább 25 százalékot tesz ki a névérték maximum 5 százalékát tulajdonló kisrészvényesek részvényeinek az aránya, de a módosított jogszabály dolgozói részvények kibocsátását is lehetővé teszi, és nincs már korlátozás a SZIT-részvények névértékének minimumára vonatkozóan sem. Fontos változás az is, hogy nincs már szakirányhoz kötve az, hogy milyen képzettséggel kell rendelkezniük a szabályozott ingatlanbefektetési társaságoknál dolgozó vezető állású személyeknek.


A hírre közel 1,7 százalékos pluszba ugrott a Graphisoft Park árfolyama.

Komoly átalakulás a Graphisoft Parknál

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium