Kiskorúaknak is egyeztetni kell a banki adatait - Nem pénzmosó ovisokra gyanakodnak

2019. július 11. 09:45    
nyomtatás
 
A 14 év alatti gyermeknél is előfordulhat, hogy ha bankszámlával rendelkezik, akkor egyeztetnie kell az adatait a számlát vezető pénzintézettel a pénzmosási törvény szabályai szerint. Ezeket a számlákat is használhatnák ugyanis pénzmosásra vagy terrorizmusfinanszírozásra, az ügyfél-átvilágítással a gyermekeket védenék a szabályozók.


Elsőre furcsának tűnhet, hogy a 14 év alattiak bankszámláira is vonatkozik a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzéséről szóló szabály, amely két éve változott, és ami miatt most a bankszámlák jelentős részénél újra azonosítania kell/kellett magukat a számlatulajdonosoknak. Mégis hogyan moshatna pénzt egy gyermek, vagy miért utalna pénzt terroristáknak egy csecsemő?

Természetesen - ahogy azt a 24.hu kérdésére az MNB kifejtette - itt nem erről van szó, hanem éppen a gyermekek védelme érdekében kell újra pontosítani a korábban megadott adatokat a bankokkal. Mint írják: nem lenne szerencsés, ha kiderülne, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekkorú ügyfelek adataival nyitottak számlákat bűnözői célok megvalósítására.

Magyarországon számos hitelintézet kínál gyermekeknek, fiataloknak junior bankszámlákat, akár már újszülött kortól. Ezeken a számlákon 14 éves életkor alatti gyermek esetén csak a szülő, gondnok, gyám (azaz a gyermek törvényes képviselője) önállóan vagy a gyermekkel együttesen végezhet számlaműveleteket. Ugyanez vonatkozik a banki azonosításra is.

A pénzügyi ügyfelek azonosításának célja, hogy az ügyfelek adatainak jogszabályban (A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben, Pmt.) előírt pontos rögzítésével megóvják őket - és a pénzügyi rendszer egészét - a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási ügyletektől, bűncselekményektől - írta a jegybank a lapnak.

Az adategyeztetés június 27-ei határidejét elhalasztották, az új határidő október 31-e lett. Aki mostanáig nem kapott felszólítást a bankjától, hogy egyeztesse az adatait, és az értesítési címe jól szerepel a banki nyilvántartásban, megnyugodhat, mert jogszabályban is rögzítették, hogy a banknak értesítenie kell teendőikről az ügyfeleket.

2019.06.24 17:22 Itt az újabb fordulat: négy hónappal halaszthatják a nagy banki adategyeztetést
2019.06.23 10:25 Jó döntés lenne a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítása
2019.06.21 18:34 Augusztus 31-ig kaphat haladékot a banki azonosítás
2019.06.20 15:36 Megszólalt a bankszövetség: szeptember 30-ig kérik a halasztást a bankszámláknál
2019.06.20 11:54 Bréking! Elhalaszthatja a kormány a bankszámlák tömeges zárolását

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium