Ma van a határidő - Két magyar bank tett bejelentést

2019. március 14. 10:26    
nyomtatás
 
Ma járt le a határideje annak, hogy a bankok közzétegyék a PSD2-es engedéllyel rendelkező cégek csatlakozását lehetővé tevő fejlesztői portál és az ehhez kapcsolódó tesztkörnyezet részleteit. Korábban az MKB Bank és a K&H Bank tette közzé ezeket, illetve ma kiadott közleménye szerint a Gránit Bank és a Budapest Bank is teljesítette az elvárást.

A PSD2 hatásáról és a benne rejlő lehetőségekről is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!
Korábban az MKB Bank, a K&H Bank ma pedig már a Gránit Bank és a Budapest Bank adott ki arról közleményt, hogy közzétették a PSD2-es csatlakozást támogató fejlesztési portáljuk és a tesztkörnyezet technikai részleteit. Arra számíthatunk, hogy a nap során több bank is közleményt ad ki erről.

Szeptember 14-től minden banknak kötelező lesz ilyen interfészt biztosítani a PSD2-es engedéllyel rendelkező cégeknek, és hat hónappal előtte, azaz március 14-éig közzé is kell tennie minden banknak a hozzáférési interfész (jellemzően API) teljes leírását a weboldalán. A bankoknak biztosítaniuk kell a tesztekhez szükséges feltételeket is.


A PSD2 2018. január 13-a óta éles, de egy sor technikai részletszabály csak később született meg, ráadásul ezek csak a kihirdetésük után legkorábban másfél évvel később alkalmazhatók. Az irányelv legfoltosabb újítása a pénzforgalmi finomhangolásokon túl, hogy új úgynevezett harmadik fél szolgáltatók (TPP-k) jöhetnek létre, amelyek kétféle új szolgáltatást nyújthatnak:

  • számlainformációs (AISP)
  • és fizetéskezdeményezési (PISP) szolgáltatást.


A számlaaggregátorok szoftverén/appján keresztül egyszerre több számlát láthatunk, egy helyről intézhetjük pénzügyeinket, míg a fizetéskezdeményezési szolgáltatók mobilos vagy éppen online - a kártyatársaságokat az értékláncból kihagyó - pénzküldési megoldásokat fejleszthetnek.

Ilyen típusú szolgáltatások már eddig is léteztek, csakhogy nem szabályozottan működtek, hanem valahol a szürkezónában foglaltak helyet (pl. Sofort, Mint, Magyarországon a Wyze.me stb.). A PSD2 célja, hogy ezt a helyzetet felszámolja, a most szürkezónában mozgó szolgáltatóknak világos szabályokat adjon, illetve a szabályozó (nálunk az MNB) "cserébe" felügyeletet is kap az új szolgáltatók felett.

A PSD2 hatásáról és a benne rejlő lehetőségekről is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon. Érdemes eljönni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Felpezsdül a hazai energetikai startup piac (x)

Karnyújtásnyira az akár 50 millió forint értékű MVM Edison fődíj. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium