Magyarország csúnyán lemaradt a digitalizációban - Mit rontottunk el ennyire?

2018. november 29. 10:43    
nyomtatás
 
Magyarországnak komoly a lemaradása a digitalizáció területén, Európán belül csupán 5 országot előzünk meg ebben. A legnagyobb feladat az lenne, hogy a vállalatok ne ragadjanak meg azon a szinten, hogy beszerezték a digitiális eszközöket, a hatékonyság növelése ugyanis jórészt szervezeti, humánkérdés - hangzott el a KPMG sajtóbeszélgetésen.

A magyar digitalizációs helyzetről és kilátásokról, illetve az exportpiaci lehetőségekről szól következő konferenciánk december 13-án. További részletek:A digializációra még mindig kütyüként, a digitiális eszközök használataként tekintenek a cégek, pedig ezek hatékonyságot növelő szerepének kiaknázása lenne az igazi feladat a vállalati kultúrában. A digitalizáció nem technológiai kérdés, hanem humánkérdés is, vagyis hogy a humántőkét miképpen lehet minőségileg és mennyiségileg fejleszteni - mondta Robert Stöllinger, a KPMG vezérigazgatója.

Magyarországnak nagy a lemaradása a digitalizáció területén, a KPMG Digital Economy and Society Indexe (DESI) alapján Európában csupán 5 országot előzünk meg, miközben a legjobb indexértéket elérő országhoz, Dániához képest alig feleannyi pontot kaptunk az indexben.


A digitalizációról sokan gondolják azt, hogy már előre tartanak, mert sok számítógépük és alkalmazásuk van, ugyanakkor ezek szervezeti integrációja valójában még nem történt meg. Vagyis az eszközök révén nem lett hatékonyabb, kevesebb költséggel működő, jobb szolgáltatásokat nyújtó a vállalat. A munkavállalók felkészültségének javításával sokat lehet ezen javítani. Mindeközben már van olyan acélgyár, amelyben korábban ezren dolgoztak, de ma már mindent robotok végeznek el, ezért csupán néhány tízen működtetik az egész gyárat - fejtette ki Ságodi Attila, a KPMG vezetési tanácsadásáért felelős partnere.

A humánerőforrás a vállalatok egyik legnagyobb értéke és a legdrágább erőforrása. Az irodaterületek kialakítása, a munkakörülmények az ő megtartásukban sokat segítenek. Ez egy egyszerű dolog: aki jól érzi magát, az jobban is dolgozik. A 18. században ez nem volt fontos tényező, de ma már ez kifejezetten fontos szempont lett - mondta el Dános Pál, a KPMG Tanácsadó igazgatója.

Magyarországon egy tucatnyi olyan vállalat van, ahol több mint 250-en dolgoznak, vagyis korlátozott azoknak a száma, akik a proptech startupok támogató partnerei lehetnek. Ezért fontos a tanácsadók szerepe is a partnerségek megtalálásában. A "szemtelen" proptech újítók sokszor nem javítani akarják a folyamatokat, hanem teljesen leradírozni őket, és újakat építeni.

Az egészségügy területén például azok az applikációk lehetnek hasznosak, amelyek segítenek eldönteni, hogy egy adott baleset vagy betegség esetén hova forduljunk: sürgősségi osztályra, háziorvoshoz, patikába menjünk, vagy nincs ezzel semmilyen tennivaló. Magyarország nincs kifejezetten lemaradva régiós szinten az egészségügy digitalizációjában, de még sok a tennivaló.

A Délbudai Centrum Kórház a tervek szerint például erőteljesen épül a digitalizációra, ugyanakkor a már felépített, régi kórházépületek digitalizácója is fontos lenne. A betegutakat, az ellátást is újra kellene tervezni, erre van nyitottság. A KPMG szerint a jelenlegi rendszer nem fenntartható, át kell alakítani. A magánegészségügy leginkább az a terület, ahol a költségek lefaragásának, a betegigények kiszolgálásának céljából hajlandóak digitális fejlesztésekbe fektetni - mondta el a beszélgetésen Kohanecz Margit, a KPMG Tanácsadó igazgatója.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium