MNB: hamarosan konzultáció jön a szupergyors fizetésről

2018. május 15. 15:15    
nyomtatás
 
A Giro lefektette a szabályokat, az azonnali fizetési rendszer kiépítése elkezdődött. Most jön a csatlakozás szakasza, a kommunikáció egyre fontosabb és gyakoribb lesz. Nem utolsó kérdés az árazás kialakítása, a Revolut errről ma már beszélt az előadásában: minden ingyen van. Az MNB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy egy közös brandet alakítsanak ki, úgy, mint például a bankkártyáknál látható, rövidesen konzultáció indul erről - mondta előadásában Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója a Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján.


Eddig a tervek szerint haladnak a projekttel, a konzultáció után az MNB elfogadta, hogy milyen paraméterekkel működjön a megoldás, és hogy a központi infrastruktúrát a Giro hozza létre, és azt is, hogy ezen belül milyen technikai szállító hozza létre a központi rendszert. Jelenleg egy országos projektirányító bizottság 4 munkacsoportban, több mint 40 intézményen keresztül végzi a projektet, 110 szakértő pedig folyamatosan véleményezi a projektet.

Az MNB mindent megtesz azért, hogy lehetőség szerint nem informatikai, hanem üzleti projektként kezeljék a bankok ezt a történetet. A beérkező kérdésekre adott hivatalos válaszokat folyamatosan kommunikálják a bankok felé. Fontos, hogy ebből a drága projektből hogyan lehet bevételt szerezni a bankoknak. Ha fizikai helyen fizetnek az ügyfelek, akkor a bankkártya mellett az elfogadásnak egy újabb dimenzióját nyithatja meg az azonnali fizetés.

Az MNB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy egy közös brandet alakítsanak ki, úgy, mint például a bankkártyáknál látható, rövidesen konzultáció indul erről. A sárga csekkek kiváltása mellett a bolti fizetésnél is alkalmazható lehet a rendszer, akár QR-kód, NFC, blouetooth segítségével.


A kiegészítő szolgáltatásokról szólva Bartha Lajos elmondta, hogy az MNB elvárja, hogy akár belső munkaerővel, akár startupok segítségével fejlesszenek szolgáltatásokat. A fregmentációt azzal előzi meg az MNB, hogy csak olyan technológiákat szabad alkalmazni, amelyek nyíltak, szóval nem lesz 25-féle QR-kód, amely különféle módon működik.

MNB: hamarosan konzultáció jön a szupergyors fizetésről


A fizetési tranzakciók 15-20 százaléka zajlik elektronikusan, ez csak egy becslés. A maradék 20 százalékon a szektor nettó árbevétele 320 milliárd forint tranzakciós illeték nélkül.

Amikor az árazáson gondolkoznak majd a szereplők, akkor lehetőleg ne azon gondolkozzanak, hogy egy átutalás átlagosan ma 150 forint. Egy 500 forintos sört ugyanis nem fognak 150 forintos azonnali fizetéssel kifizetni. 3,5 milliárd tranzakció zajlik ma készpénzben, ezért nem mindegy, hogy a régi vagy új piaci szereplők osztják majd fel maguk között az új piacot


- mondta Bartha Lajos.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium