Nagy újítás az autós baleseteknél: örökre elfelejthetjük a kék-sárga nyomtatványt

2019. január 8. 11:04    
nyomtatás
 
Mostantól nem lesz szükség az úgynevezett kék-sárga kárbejelentő papírra, a baleseti biztosítási lapra, ugyanis a biztosítók a MABISZ koordinálása mellett közösen létrehoztak egy olyan appot, amivel a balesetek a korábbinál jóval könnyebben, online bejelenthetővé váltak.

Az e-kárbejelentésről először alábbi cikkünkben számultunk be:
2018.11.22 10:18 Autósok, figyelem: januártól nagy újdonság jön a baleseteknélEddig a közúti balesetek kárbejelentése offline működött, az úgynevezett kék-sárga nyomtatványon lehetett bejelenteni a közúti baleseteket. Már léteznek egyedi biztosítói online kárbejelentő megoldások, de ezek csak egy-egy biztosítónál működnek, most azonban minden biztosító összefogásával együtt egy olyan alkalmazást hoztak létre a kgfb-bejelentésekhez, ami minden szolgáltatónál működik. Ez egy lehetőség, a kék-sárga lapon továbbra is be lehet jelenteni a baleseteket, de a biztosítók megpróbálják erre a csatornára terelni a bejelentéseket.

A korábbi papíralapú bejelentésnél sok volt a hiba, a mostani rendszert úgy alakítják ki, hogy az alkalmazás segítségével pontosan és jól töltsék ki a kért adatokat az érintettek. Az androidos alkalmazás már le is tölthető, elérhető a store-ban, az iOS-os megoldás napokon belül élesedhet, most a jóváhagyás folyamata tart. Az app hivatalos neve E-kárbejelentő alkalmazás, így lehet megtalálni a store-okban.

Az app megnyitása után egy információs ablak jelenik be, ami segít a felhasználónak abban, mit kell tennie első körben (pl. állítsa le a motort, hívjon segítséget, kapcsolja be a vészvillogót stb.). Illetve az első feladat, hogy készítsenek fényképet a balesetről minél gyorsabban, a kárbejelentő vegye elő az okmányait, mert erre a kárbejelentés miatt szükség lesz.

A rendszer jelenleg a két résztvevős balesetekre készült el, tovább fogják fejleszteni ahhoz, hogy több résztvevős balesetet is be lehessen vele jelenteni. A balesetek nagy százaléka két résztvevős, így a balestek nagy részét ezzel lefedik. Mind a két fél a saját készülékén is bejelentheti a balesetet, de ez megtörténhet egy készüléken is, ezt a felek a helyszínen eldönthetik.

A kétkészülékes megoldásnál szinkronizálják az adatokat, egy pin-kód jelenik meg az egyik készüléken, és ha ezt a másikon beírják, akkor meg is kezdődhet a kárbejelentés a szinkronizált telefonokon. Sárgával a kötelezően, szürkével az opcionálisan kitöltendő mezők, zölddel a kitöltött, pirossal a hiányosan kitöltött mezők láthatók az appon belül. Fényképeket lehet csatolni a bejelentéshez, a balesetről vázlatot készíthetnek, tanú adatokat is meg lehet adni, és megjegyzést is lehet fűzni a bejelentéshez.

A baleset időpontját, helyszínét az app automatikusan kitölti, a felhasználó ezt módosíthatja. A biztosítók a jövőben minden kgfb-hez elküldenek egy QR-kódot, amely az e-kárbejelentő adatait tartalmazza, ezt automatikusan betölti a QR-kód az appba.

Az app ikonokkal, képekkel segíti a baleset vázlatának létrehozását, de kézzel is rajzolhatnak ezen a felületen. A bejelentéshez szöveges megjegyzést, hanganyagot is csatolhatnak a felhasználók. A rendszer egy előnézetet készít beküldés előtt, ezt még lehet módosítani, majd ha a felhasználó jóváhagyja az előnézetet, akkor aláírja a kijelzőn a bejelentést, és beküldheti a biztosítónak. A balesetben résztvevők e-mailben, pdf formátumban megkapják a bejelentést, illetve a fotókat, hanganyagokat egy későbbi e-mailben küldik vissza. A rendszer fejlesztése még nem zárult le, a piaci visszajelzések, igények alapján tovább fogják fejleszteni az appot. Az e-személyi beolvasásán is dolgoznak, ami tovább könnyítheti az adatok megadását. Jelenleg csak a magyarországi biztosítóknál használható ez az app, ugyanakkor azt tervezik, hogy nem csak magyar, hanem idegen nyelven is elérhető lesz az app.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium