Nagy újítás készül a bankok nemzetközi rendszerében

2018. december 5. 09:08    
nyomtatás
 
A mintegy 2500 bank tulajdonában álló Swift, a bankok nemzetközi üzenetküldő és fizetési rendszere egy új featurrel újulna meg, amit viszonylag gyorsan be tudnak vezetni minden tagbanknál, és sokat gyorsíthat a nemzetközi fizetések átfutási idején - írja a Financial Times.


Az 1973-ban alapított Swift rendszer volt a válasza a bankoknak arra kérdésre, hogyan lehet az egész világra kiterjedő hálózaton keresztül pénzt mozgatni a bankszámlák között. A platform 2500 bank tulajdonában áll, és évente több mint 200 milliárd dollárt mozgatnak meg vele.

A régi, már nem eléggé hatékony technológia ugyanakkor támadási felületet hagyott a fintech cégeknek, mint például a Revolut vagy a TransferWise, illetve banki blockchaines kezdeményezésre is akad példa.

A JP Morgan Chase vezetésével 130 bank állt össze az INN (Interbank Information Network) nevű projektben, amely egy megosztott főkönyvön keresztül biztosítja a bankok közötti kommunikációt. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan megoldjanak az átutalásoknál felmerülő problémákat, információkat osszanak meg egymással egyes tranzakciókról, ezáltal elkerüljék az átutalások késlekedését.

A Swift most egy új feature-t vezethet be, egy olyan "elővalidációs", API (application programming interface) alapú rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a bankok szabályozott körülmények között maguk ellenőrizzék a tranzakcióban részt vevő másik banknál lévő adatok helyességét. Például ellenőrizni tudják egy bankszámlaszám helyességét, mielőtt végrehajtanák az átutalást.

Tudjuk, hogy még mindig vannak olyan tranzakciók, amelyeket rossz formátumban küldenek vagy valamilyen információ hiányzik belőlük. Ilyenkor ahelyett, hogy későbbre halasztanánk őket, előre megoldunk minél több ilyen problémát (az elővalidációs rendszerrel), ezáltal a fizetések gyorsabbak lesznek


- mondja Luc Meurant, a Swift marketingvezetője.

Becsléseik szerint a tranzakciók 10 százaléka akad fenn valamilyen hiba miatt, az új rendszer jelentősen csökkentheti a problémás fizetési tranzakciók helyreállításának költségeit. Ez segíthet a tranzakciós díjak csökkentésében is. Az új rendszert úgy tervezték meg, hogy viszonylag könnyen be lehet vezetni a Swift 10 ezer feletti tagot számláló hálózatában.

(FT)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium