Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

2019. január 14. 11:26    
nyomtatás
 
Amerikai cégek a világ legnagyobb szerződéses fegyvergyártói - derül ki a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) legfrissebb felméréséből, ami a hadiipari bevételek alapján rangsorolja a cégeket. Egy közel 400 milliárd dolláros iparágról van szó a 100 legnagyobb szereplő bevételei alapján, ahol három éve folyamatosan tart a növekedés, főként az Egyesült Államoknak és Oroszországnak köszönhetően.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A SIPRI riportja szerint 2017-ben a világ 100 legnagyobb fegyvergyártójának összesen 398,2 milliárd dollárnyi bevétele volt a hadiipari értékesítésekből (a kínai cégeket kivéve, ahonnan nincsenek megbízható, friss adatok), 2,5 százalékkal több, mint 2016-ban és már sorozatban a harmadik éve tart az emelkedés. Ez annak köszönhető, hogy számos ország növelte a fegyverbeszerzési kiadásait, főként az Egyesült Államok és Oroszország.

A Stockholm International Peace Research Institute összeszedte a világ legnagyobb fegyvergyártóinak listáját a hadiipari bevételek alapján a legutóbb lezárt év, 2017 adataiból. Az első három helyen amerikai vállalatok állnak, de már egy orosz cég is be tudott kerülni a top 10-be.

Íme a 10 legnagyobb:

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot6.-10.

 1 2 következő oldal  >

10. Almaz-Antey


Először került fel a világ legnagyobb fegyvergyártóinak 10-es listájára az orosz cég, amelynek 8,6 milliárd dollárnyi bevétele volt fegyverekből 2017-ben a SIPRI számításai szerint. Az Almaz-Antey gyártja az S-400-as hosszú hatótávolságú mobil föld-levegő rakétarendszert, amely külföldi vásárlók érdeklődését is felkeltette, legalább 13 ország jelentkezett potenciális vásárlóként.

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

Forrás: Shutterstock

9. Leonardo


Az olasz vállalat bevételeinek 68 százaléka, mintegy 8,9 milliárd dollár származott a haditechnikai eszközök eladásából a legutóbbi lezárt évben. Széles termékportfolióval rendelkezik, a helikopterektől kezdve a rakétákon át a drónokig. Mindössze két olasz cég van, amely bekerült a fegyvergyártók top 100-as listájára, védelmi eszközök mellett nem katonai űrprogramokhoz is gyárt felszereléseket.

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

Forrás: Shutterstock

8. Thales


A francia Thales sokféle fegyverrendszert gyárt, például páncélozott járműveket, rakétavédelmi rendszereket és navigációs felszereléseket. A bevételei felét adja a fegyverértékesítés, mintegy 9 milliárd dollárt éves szinten, amivel a világ nyolcadik legnagyobb fegyvergyártója.

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

Forrás: Shutterstock

7. Airbus


Leginkább utasszállító repülőgépeiről ismert az Airbus, a cég tavaly a világ második legnagyobb utasszállító repülőgép gyártója volt, alig lemaradva a Boeing mögött. Bár csak a bevételei mintegy 15 százalékát adják a katonai értékesítések, ezzel is a második legnagyobb fegyvergyártó Európában, 11,3 milliárd dolláros iparági bevételével. A legnépszerűbb hadiipari terméke az Eurofighter Typhoon vadászgép, ami brit-német-olasz-spanyol együttműködésből született meg. Jelenleg 546 darab van működésben a világon a gépből.

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

Forrás: Shutterstock

6. General Dynamics


19,5 milliárd dollár bevétele volt fegyverekből az amerikai cégnek. Legfontosabb terméke az M1 Abrams tank, amit az 1980-as megjelenése óta az összes nagyobb amerikai konfliktusban bevetetettek, az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság legfontosabb harci tankja. A társaság fő bevételi forrását jelentik a fegyverek, a legutóbbi lezárt évben, 2017-ben a teljes bevétel 63 százalékát tették ki.

Itt a lista - Ők azok, akik fegyverekkel látják el a világot

Forrás: Shutterstock


Ez a cikk folytatódik:

1. 6.-10.
2. 1.-5.
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium