Jelentős változásra figyelmeztetnek az okostelefonoknál - Aggódhat az Apple és a Samsung

2019. március 16. 06:45    
nyomtatás
 
A Fitch Ratings elemzői szerint idén tovább csökken az okostelefonok iránti kereslet, a visszaesés pedig érzékényen érinti majd az alkatrészgyártó cégeket, különösen azokat, amelyek az Apple és a Samsung beszállítói. A Fitch szakértői szerint az Apple és a Samsung piaci részaránya csökken, amiből a kínai gyártók, többek között a Huawei és a Xiaomi is profitálhat.

Kereskedés Apple-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az IDC kutatócég adatai szerint az okostelefonok iránt mutatkozó globális kereslet tavaly 4, míg 2017-ben 1 százalékkal esett vissza, a Fitch Ratings elemzői idén is a kereslet további visszaesését vetítették előre. A világgazdaság lassulása és a kereskedelmi protekcionizmus térnyerése közepette gyengül a fogyasztói bizalom, ami a Fitch szerint visszaveti az okostelefonok iránti keresletet.

A Fitch szerint a széleskörben elérhető okostelefonok esetében az új funkciók lehetősége limitált, és az 5G-képes telefonok bevezetésére a legtöbb piac esetében várni kell még. Az okostelefonok piaca sok esetben a telítettség jeleit mutatta, a kínai okostelefon kereslet 10 százalékkal esett vissza 2018-ban, és a Fitch szakértői kiemelték, hogy a kínai piac felelős a globális okostelefon kereslet harmadáért.

A kereslet visszaesését az alkatrészgyártók is megérzik majd, a Fitch szakértői szerint a lassulást az Apple-hez és a Samsunghoz közeli alkatrészgyártók, különösen a japán, a koreai és tajvani beszállítók érezhetik meg leginkább. Az Apple és a Samsung a prémium áron kínált modelljein elért magas marzsok miatt ez a két cég együttesen teszi zsebre az iparág nyereségének több mint 90 százalékát, azonban a két cég piaci részesedése csökkent tavaly, miután a kínai gyártók olcsóbb modelljei egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a vásárlók körében. A kínai Xiaomi és a Huawei egyaránt több mint 30 százalékkal növelte értékesítéseit, a két cég emellett egyre inkább ledolgozza az Apple és a Samsunggal szembeni technológiai lemaradását. A Fitch szakértői szerint a kínai cégek, amelyek okostelefonjaikhoz belföldi beszállítóktól szerzik be alkatrészeiket, valószínűleg profitálhatnak a piaci részarányuk növekedéséből.

Jelentős változásra figyelmeztetnek az okostelefonoknál - Aggódhat az Apple és a Samsung

Fotó: Shutterstock


Az összeszerelésre specializálódó beszállítók, vagy azok a gyártók, amelyek viszonylag egyszerű komponenseket állítanak elő, a leginkább veszélyeztettek, mivel ezen szektorok esetében alacsony a belépési korlát, ami fokozott versenyhelyzetet eredményez. A gyenge kereslet nyomán a cégek várhatóan az árak csökkentésével próbálják majd a piaci részesedésüket védeni, ami rontja a jövedelmezőséget. A Fitch szakértői szerint nagy valószínűséggel azok a cégek a leginkább veszélyeztetebbek, amelyek az LCD-panelek, ujjlenyomat olvasók vagy az okostelefonok kamera-moduljainak összeszerelésére specializálódtak. A Fitch elemző kiemelik, hogy a kínai Q-Tech ujjlenyomat olvasókat és okostelefonokba kamerát gyártó cég profitja várhatóan 95 százalékkal csökkenhetett tavaly.

A technológia intenzív szektorokban tevékenykedő társaságok esetében lényegesen magasabb a piacra lépési korlát, ezért ezen cégek valószínűleg jobban viselhetik az okostelefon piac gyengélkedését, a Fitch szakértői többek között az optikai lencséket előállító cégeket emelték ki példaként. A társaság elemzői szerint az optikai lencséket gyártó cégek profitálhatnak a három kamerás okostelefonok piaci részarányának növekedéséből.

A Fitch elemzői mindemellett kiemelik, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus újabb fellángolása jelentős kockázatot jelent az ázsiai okostelefon alkatrész-gyártó cégek számára. A társaság szakértői szerint a kereskedelmi háborús kockázat erősödése a legnagyobb veszélyt az olyan japán, a tajvani és a koreai gyártókra jelenti, amely cégek az Apple és a Samsung beszállítói, mivel a két társaság domináns pozícióval rendelkezik az amerikai piacon, mindemellett az Apple és a Samsung jelentős gyártóegységekkel rendelkezik Kínában. A Fitch szerint a kínai okostelefongyártók kevésbé sebezhetők, mivel a kínai okostelefonok amerikai piaci részesedése elhanyagolható.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Felpezsdül a hazai energetikai startup piac (x)

Karnyújtásnyira az akár 50 millió forint értékű MVM Edison fődíj. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium