Palkovics: jöhet az "okos rezsicsökkentés"

2018.09.06 15:52

Kutatás-fejlesztési alapot is felállít a kormány.

Hiába állítják elő a GDP felét, alacsony hatásfok, gyenge kutatás-fejlesztési aktivitás és alulfejlett digitalizáltság jellemzi a hazai kis- és középvállalatokat - mondta mai előadásában Palkovics László. A miniszter a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs céljairól beszélt az MKT ma kezdődött Közgazdász-vándorgyűlésén. Elhangzott: az innovációs alap mellett egy kutatási alapot is létre kíván hozni a kormány.

Matolcsy György MNB-elnök tartotta a vándorgyűlés első szakmai előadását:
2018.09.06 14:28 Matolcsy: a BMW debreceni beruházásával eldőlt egy fontos kérdés

Előadásában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyebek mellett az alábbiakról beszélt:
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium súlyát jelzi, hogy a legnagyobb létszámú minisztérium. Nagyobb az EMMI-nél, e két minisztérium a kormányzati adminisztráció 80%-át adja.
 • A kormány összegyúrta az MNB és az MKIK versenyképességi csomagját, ezt hamarosan elfogadja, és egy akcióterv alapján elkezdi a végrehajtását.
 • A 4. ipari forradalom olyan komplex és bonyolult technológiai feladatokat, kihívásokat hoz, amilyenekkel korábban nem találkozott az emberiség.
 • Egy vállalatvezetők körében végzett felmérés szerint a digitalizáció vagy nem csökkenti, vagy egyenesen növeli az emberi munkaerő iránt igényt.
 • Magyarország túl korán engedte el a rendszerváltás idején hirtelen létrejött nagyszámú kis- és középvállalat kezét a deregulációval és a liberalizációval, ennek eredménye a cseh és lengyel átlagnál jóval több cégmegszűnés.
 • A teljes magyar hozzáadott érték mintegy felét állítják elő a nemzetközi, másik felét a magyar tulajdonú vállalatok. Ez önmagában nem problémás, sokkal problémásabb, hogy a nemzetközi vállalatok ezt a teljes vállalati kapacitás negyedéből, a hazaiak pedig a háromnegyedéből állítják elő.
 • A kkv-k versenyképességét leíró termelékenységi mutatók szintén erre az alacsonyabb hatásfokra utalnak, aminek elsősorban történelmi okai vannak.
 • Az exporton belül a high-tech részarány viszont az EU egészében nálunk a legmagasabb, ehhez (pl. a Mercedesen keresztül) magyar beszállítók nagy arányban járulnak hozzá.
 • Az alacsony termelékenység egyik oka, hogy a magyar vállalatok jó része nem rendelkezik saját maga által fejlesztett termékkel. Magyarország az EU-s innovációs listán változatlanul a 22. helyen áll, a kutatóintézetek és egyetemek nem igazán támogatták a K+F területén a helyi kkv-kat.
 • 2002 óta jelentősen nőtt a kutatás-fejlesztésre szánt összeg nominálértéken, a GDP arányában azonban csökkent, és nem szervesült a magyar vállalatoknál.
 • A kutatás-fejlesztésre szánt összegen belül elsősorban a vállalati költés növekedett, sikerült meghaladni az EU-s célokban szereplő kétharmados arányt. A közösségi költés viszont nem növekedett.
 • A foglalkoztatás szintje a kormány terveinek megfelelően alakul. Elvándorolnak a fiatalok - hallani gyakran a kritikát, csakhogy az ENSZ adatai szerint a külföldön élő magyarok 6%-os aránya egyáltalán nem kirívó nemzetközi összevetésben.
 • A szakképzettséggel rendelkező 18 évesek aránya viszont magas Magyarországon, ami a kormány eszközeinek helyességét bizonyítja.
 • 6,2% vesz részt felnőttképzésben, Németország 8% körüli, Észak-Európában viszont 25% közelében van. A második-harmadik szakképzettség megszerzése kiemelt célja a kormánynak.
 • Hamarosan véglegesítésre kerül a nemzeti energiastratégia. Bár engergiahatékonyságban teljesítjük az EU-s sztenderdeket, nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.
 • Ami a közlekedést illeti, sem a személyközlekedés, sem a teherszállítás nem működik optimálisan, utóbbi talán közelebb van az optimalitáshoz. Szeretné mindegyiket fejleszteni a kormány, például a távolsági busz- és vonatközlekedésben meglévő párhuzamosságokat leépíteni.
 • A szélessávú infrastruktúra és a 4G-s hálózati lefedezettség (ez Európa 6. legjobbja) alapján jól állunk, a magyar tulajdonú vállalatok IT-kultúrája azonban Európa sereghajtója.
 • A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, de "okos rezsicsökkentést" akar: a legjobb energia az, amit nem fogyasztunk el, így az energiafogyasztás hatékonyságára nagy hangsúlyt fektetnek.
 • Az innovációs alap mellett egy kutatási alapot is létre kíván hozni a kormány.
 • A kutatásokat tématerületenként, központilag meghatározott eredmények nélkül kívánják finanszírozni.
 • A kutatás-fejlesztés hálózataként elsősorban az egyetemekre számít a kormány, a Debreceni Egyetem például elindítja a mérnökképzést.
 • Az iskolák infrastruktúrájának fejlesztése, a szaktanárok tudásának és számosságának a növelése és a diákokkal való intenzívebb foglalkozás a szakképzés fejlesztésének központi eleme.


A Vándorgyűlésről szóló további beszámolóink:

2018.09.06 14:28 Matolcsy: a BMW debreceni beruházásával eldőlt egy fontos kérdés

2018.09.06 17:16 Parragh: a béremelés hazacsábíthat magyarokat, de sokan tönkre fognak menni

2018.09.06 17:28 "Háborús helyzet van Magyarországon"

Címlapkép forrása: MTI Fotó Czeglédy Zsolt

További ajánlataink

Három tehearutónyi felszerelést hagytak a fesztiválozók a Szigeten

Rászorulók kapják a hátrahagyott 600 sátrat.

Novemberben mutatják be az új Ferrarit

Kényelmes és könnyebben vezethető modell lehet.

Még 90 napot kaphat a Huawei az amerikaiaktól

A kínai vállalat a kereskedelmi háború tűzvonalában áll.

Új szabályozás jön januártól, már készülnek az olajvállalatok

Nő a benzinben és a dízelben a biokomponensek aránya.

Egyre nagyobbra hízik az Airbnb

Hamarosan tőzsdére mehet a cég.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF