Kínos kudarc Merkelnek - Rálépett a fékre a német klímapolitika

2018. január 9. 09:09    
nyomtatás
 
Megállapodtak a 2020-as üvegházgáz-kibocsátási cél csökkentésében, illetve későbbre halasztásában a koalciós tárgyalásokat folytató pártok képviselői Németországban. A szakértői alku - , amelyet még a politikai vezetőknek is jóvá kell hagyniuk - mérsékelné a villamos energia adóját, jelentős extra megújuló energia kapacitás telepítését tendereztetné, valamint a szén kivezetési menetrendjét kidolgozó bizottságot hozna létre. Ezzel együtt a 2020-as cél távolabbra tolása egyértelmű politikai kudarcnak minősül Angela Merkel kancellár számára, aki korábban nemzetközi porondon is a klímavédelmi politika ügyvédjeként pozicionálta magát.


Az eredeti terv szerint Németország az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal mérsékli szén-dioxid-emisszióját 2020-ig, az utóbbi években azonban már valószínűnek látszott, hogy a jelenlegi pályát követve a cél nem elérhető - hacsak radikális kiegészítő intézkedéseket nem tesznek a döntéshozók.

A célkitűzés elmulasztása részben összefügg az erőteljes gazdasági növekedéssel, illetve a vártnál nagyobb bevándorlással is, a fő oka azonban az, hogy miközben az ország kétségtelenül figyelemre méltó eredményeket ért el elsősorban a szélenergia terén, a német energiapolitika egymással nem minden szempontból konzisztens vállalásai egyszerre túl nagy terhet raktak az ország energiarendszerére.

Arról, hogy milyen célszámot tartanak elérhetőnek a következő német kormány pártjai, egyelőre nem érkezett információ, azonban a Reuters értesülései szerint a tárgyalások alapján
a 40 százalékos kibocsátáscsökkentés valamikor a 2020-as évek elején, tehát pár évvel az eredeti határidőt követően realizálódhat.

A kiszivárgott hírek szerint a német klíma- és energiapolitika a mostani lazítást azzal kompenzálná, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es értékhez viszonyítva.

A pártok állítólag abban is egyetértettek, hogy a megújuló energiaforrások arányát a jelenlegi körülbelül 33 százalékról 65 százalékra emelik 2030-ra az ország villamos energia fogyasztásában. A jelenleg érvényben lévő tervek szerint a megújuló alapon termelt áramnak a fogyasztás 45-55 százalékát kellene fedeznie 2025-re.

Az energiaárak csökkentése érdekében a tárgyalásokon arról is döntés született, hogy mérséklik a villamos energiára rakódó adóterhet, ennek konkrét mértékéről azonban egyelőre nem szivárgott ki részlet. A tervek között egyebek mellett szerepel még egy extra 4 gigawattnyi nap- és szélenergia tender kiírása is, ahogyan egy, a szén német energiagazdaságból történő teljes kivezetési menetrendjét kidolgozó bizottság létrehozásának javaslata is.

A jelenleg is hatalomban lévő nagykoalíció tagjai, vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttjei vasárnap óta folytatják a koalíciós tárgyalásokat, amelynek egyik kiemelt témaköre az energia, klímavédelem és környezetvédelem.

(Reuters)

Címlapkép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium