Fénykép alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét egy magyar fejlesztés

2019. április 17. 15:05    
nyomtatás
 
A "Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon" az idei év egyik legizgalmasabb startup-eseménye volt. A 24 órán keresztül zajló agrárinnovációs ötletverseny a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal szervezésében március 22-23-án rendezték meg. A kezdeményezés kapcsán NAK elnökével, Győrffy Balázzsal beszélgettünk.


A NAK és a Design Terminal pályázatára 50 csapat jelentkezett. Mit gondol, minek köszönhető ez a nagy szám? Reális jövőkép, hogy a mezőgazdaság legyen a fókuszában a következő hazai startup-generációnak?

Az agrárium az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol a mesterséges intelligencia és a precíziós technológiák használata már a mindennapok része, mégis számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Ebben a szektorban egy kis megoldással is nagy és azonnal érzékelhető hatást lehet kiváltani, ami ráadásul a társadalom egészére hatással van.

Fénykép alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét egy magyar fejlesztés

Győrffy Balázs (középen) a versenyzőkkel Fotó: Design Terminal

Az agráriumban az elmúlt években már megjelentek sikeres startupok, melyek a mesterséges intelligenciát a gazdaságok hétköznapi problémáinak megoldására alkalmazzák.

Az okostelefonnal készített fotó alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét a magyar mérnökök fejlesztése, az Agroninja applikációja. Ezzel idő és pénz takarítható meg. A Serket-Tech pedig gépi látással monitorozza a haszonállatok viselkedését, és jelez, ha betegségek vagy sérülés tüneteit érzékeli, a betegségek korai felismerésével így a gyógyszerhasználat csökkentését eredményezve.


Ez a két startup, valamint az ötletverseny is jól példázza a szektor egyre növekvő népszerűségét, külön kiemelve azt a trendet, hogy egyre több nem agrár háttérrel rendelkező startup és fiatal találja meg helyét az agráriumban.

Találkozott olyan ötlettel a versenyen, amely ezekhez hasonlóan nemzetközi színtéren is megállhatja a helyét?

A résztvevőket a 24 óra alatt a Design Terminal és a NAK szakértői segítették, több olyan csapat is volt, akik a verseny végén teljesen más megoldással álltak elő, mint amivel a hackathonra neveztek. Ilyen volt a különdíjas TRIME, akik fagykárral foglalkozó megoldással kezdtek bele a versenybe, de végül egy mesterséges intelligenciát használó megoldást hoztak létre, amely a különböző madárfajokat felismerve, és a hangágyút vezérelve vagy vadásztatást javasolva védi a halastavakat.

A versenyen a csapatok a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére kerestek megoldást. Nagyon fontosnak tartom, hogy a többi ötlet is valódi, meglévő problémákra kínált újszerű megoldási lehetőségeket.

A győztes BeeNet egy interaktív hálózatot fejlesztett ki méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra; a második helyezett Grinsect csapata automatizált megoldást dolgozott ki a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és takarmányozási célú feldolgozására, a harmadik helyezett Almathron pedig egy mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkár felmérési rendszert hozott létre.


A csapatok innovatív ötletei egyelőre még igénylik az elmélyítést, a részletek kidolgozását, de később akár nemzetközi színtéren is megállhatják a helyüket.

Mit gondol, a nagy agrárcégek mennyire tudják befogadni ezeket a technológiákat? Van nyitottság a kívülről jövő ötletek irányába, vagy inkább a saját fejlesztéseikre alapoznak?

Talán ez a verseny rá a legjobb példa, hogy az ágazat részéről megvan a nyitottság. A Kamara szeretné megteremteni a lehetőséget az ötletek validálására, hogy a reálgazdasági szereplők - akik a NAK tagjai - találkozzanak ezekkel a megoldásokkal, visszacsatolásokat adjanak, segítsenek a fejlesztésben. Úgy vélem, hogy a hazai gazdaság egyik fontos növekedési potenciálja és egyben egyedülálló kitörési lehetősége a startupok és az innovatív ötletek felkarolása. Ehhez azonban meg kell teremtenünk azt a hátteret, amely lehetővé teszi a hazai agrárinnováció fellendülését.

Fénykép alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét egy magyar fejlesztés

Fotó: Design Terminal

A Kamara célul tűzte ki, hogy vezető szerepet töltsön be a mezőgazdasági innovációkat a többi technológiai szakterülettel; az ígéretes megoldásokat pedig az agrárvállalkozásokkal összekapcsoló folyamatokban, melyeknek szerves része a szektor vonzóvá tétele a fiatalok számára.

Hogyan folytatódik a munka a csapatokkal?

A rendezvény végén György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hét döntőst meghívott a minisztériumba, ahol tovább beszélgetnek majd ötletük megvalósításának lehetőségeiről. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíjat és szakmai együttműködést ajánlott a Mélyvíz csapatűnak, akik közvetlen gyökéröntözési technológiát fejlesztenek, mellyel kiküszöbölhető a párolgási veszteség és a gyomok öntözése. A további csapatokkal is elkezdték a munkát a NAK és a Design Terminal mentorai, a héten is zajlanak az egyeztetések a csapatokkal.

Lesz folytatása az agrárinnovációs programnak?

A NAK és a Design Terminal közös célja egy olyan hosszú távon működő, összetett agrárinnovációs program kialakítása a Kárpát-medencében, amely elősegíti az agrárium területén születő innovációk felkarolását, az ötletek megvalósulását. A most lezárult ötletverseny ennek volt az első lépése.

Fénykép alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét egy magyar fejlesztés

Fotó: Design Terminal

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium