Lefordultak az európai tőzsdék Percről-percre

2019. augusztus 12. 17:08    
nyomtatás
 
A kereskedelmi háborús fejlemények határozhatják meg a héten a hangulatot a nemzetközi részvénypiacokon, de egyelőre nincsenek nagy mozgások. Az európai indexek mérsékelt pluszokkal nyitottak hétfőn, majd enyhe mínuszba fordultak. A nap végén vegyesen állnak, a BUX viszont felülteljesítő volt a blue chipek emelkedésének köszönhetően.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Pluszban zártak a hazai blue chipek 2019.08.12 17:08

A magyar tőzsde zárásakor vegyesen állnak az irányadó európai indexek, a DAX minimális pluszt mutat, míg a FTSE-100 és a CAC-40 esik. A magyar tőzsdén kitartottak a pluszok egész nap, a BUX végül 0,7 százalékos erősödéssel zárt az átlagosnál alacsonyabb, 6,7 milliárd forintos forgalom mellett. A blue chipek közül a Mol és a Magyar Telekom is 1 százalék feletti emelkedést mutatott (1,4, illetve 1,7 százalékos pluszban zárt), az OTP árfolyama 0,4 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal araszolt felfelé.

Mínuszban az európai indexek 2019.08.12 14:40

Nem sokáig tartottak ki a pluszok az európai tőzsdéken, mostanra mínuszba fordultak az irányadó indexek, de nem jelentős az esés, a DAX, a FTCE-100 és a CAC-40 is fél százaléknál kisebb csökkenést mutat a délutáni órákban. Különösen a bankszektor húzza ma lefelé a tőzsdéket, a Deutsche Bank árfolyama 3,6 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsdén változatlanul kitart az emelkedés, ami a BUX indexet illeti, a benchmark 0,5 százalékos pluszban áll. A blue chipek közül a Mol 1,4 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,5 százalékos pluszban áll, az OTP pedig 0,4 százalékkal araszolt felfelé. A Richter viszont 0,2 százalékot esett.

Pluszokkal indul a hét 2019.08.12 09:07

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, ahogy azt a határidős indexek előrejelezték, a Stoxx 600 index 0,7 százalékkal ugrott meg. Főként a technológiai és az autóipari részvények emelkednek ma reggel.

A magyar tőzsdén hasonlóképp mérsékelt emelkedéssel kezdődött a kereskedés, a BUX 0,3 százalékkal araszolt felfelé. Az OTP árfolyama annak ellenére nem mozdul, hogy céláremelés érkezett a részvényekre, a JP Morgan a jelenlegi árfolyamnál 25 százalékkal magasabb célárat határozott meg. A blue chipek közül a Mol 0,6, a Magyar Telekom 1, a Richter szintén 0,6 százalékkal erősödött.

Rekordprofit után csúcscélár az OTP-re 2019.08.12 09:01

Még magasabbra emelte OTP-célárát a JP Morgan, az új célár 25 százalékkal magasabb, mint az OTP árfolyama.

tovább a cikkhez...

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék 2019.08.12 08:27

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Estek pénteken az európai tőzsdék, a kontinens részvényindexei közül az olasz börze teljesített a leggyengébben, miután a befektetők a fokozódó olasz belpolitikai bizonytalanság miatt aggódtak. A magyar tőzsde mindemellett erősödött, míg a hazai blue chipek közül az OTP nagyot emelkedett a társaság vártnál kedvezőbb gyorsjelentése után, az OTP rekordprofitról számolt be a második negyedévben, az OTP végül 2,6 százalékos emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Donald Trump pénteki nyilatkozatai ismét alapot adtak arra, hogy a részvénypiacok essenek a kereskedelmi konfliktus tartós fennmaradása miatt. Mivel Trump fokozottan figyeli a részvényindexeket, így nem véletlen, hogy ismét agresszív kamatvágást követelt a Fedtől, most ráadásul ki is mondta, hogy egyszeri 1%-pontos vágást kéne megtennie az intézménynek. Ezek persze nem segítettek pénteken a részvénypiacokon, miközben a bírálatok tovább rombolják a független intézmény hírnevét. A zárás előtti percekben újra eladói nyomás látszott a három vezető amerikai részvényindexnél, így a Dow Jones végül 0,3%-os eséssel zárta a napot. Az S&P 0,7%-os, a Nasdaq pedig 1%-os mínusszal búcsúztatta a hét utolsó kereskedési napját.

Mik az előjelek mára?

Több ázsiai piacon kereskedési szünnap van hétfőn nemzeti ünnep miatt, sem a japán, sem az indiai, sem a szingapúri tőzsde nem nyitott ma ki, így innen nem érkezett iránymutatás. A kínai tőzsdén kisebb felpattanás volt, a Shanghai Composite 0,8 százalékot erősödött, a hongkongi hang Seng pedig 0,1 százalékkal menetelt felfelé. Az európai részvénypiacokon kisebb emelkedésekkel indulhat a kereskedés, a DAX futures 0,7 százalékos pluszt jelez előre a nyitásra.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A múlt héthez hasonlóan most is a kereskedelmi háborúval kapcsolatos híráramlás határozhatja meg a hetet a részvénypiacokon, illetve az európai belpolitikai helyzetre figyelhetnek még a befektetők.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Mire érdemes ma figyelni?

A hét eleje még kissé unalmas lesz makroadatok szempontjából, hétfőn csak az MNB előzetes statisztikai mérlege jelenik meg. Ugyanakkor ebben is lehetnek érdekességek, kiderül például, hogy a MÁP+ komoly értékesítése megjelent-e a kincstári egységes számlán. Júniusban a szuperállampapír indulása után még csökkent is a kormány likvid tartaléka, de annak egyszeri okai voltak.

A hét legfontosabb adata egyértelműen a második negyedéves előzetes növekedési statisztika lesz szerdán, melyből kiderülhet, lassul-e már a magyar gazdaság, vagy továbbra is ellenállunk a nemzetközi környezetnek. Emellett egyszerre két hitelminősítő is közzéteheti Magyarországgal kapcsolatos véleményét várhatóan péntek este.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Fontos szint alá került a Richter, de az OTP is tartogathat még meglepetéseket 2019.08.11 19:01

A négy hazai blue chip gyorsjelentése után is mozgalmas napok jöhetnek a magyar tőzsdén. A Richter a múlt héten fontos támasz alá került, míg az OTP nagy emelkedéssel zárta a hetet, azonban nem kizárt, hogy az előttünk álló héten a Mol is emelkedéssel próbálkozik meg. A hazai blue chipek technikai képe alapján megnéztük, hogy mire érdemes majd figyelni az előttünk álló hét folyamán.

tovább a cikkhez...

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium