Mi lesz az Amazonnal a világ legdrágább válása után?

2019. január 11. 14:02    
nyomtatás
 
A héten bejelentette a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, hogy 25 évnyi házasság után elválik feleségétől, MacKenzie-től. Nagy kérdés, hogy mi lesz a 136 milliárd dolláros vagyonnal, aminek nagy része Amazon-részvényekben van. A Wall Street már el is kezdett aggódni amiatt, hogy okoz-e ez valami változást a cég irányításában és ezzel összefüggésben a vállalat ambiciózus növekedési terveiben.

Kereskedés Amazon-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A váláskor egy 16 százalékos Amazon-részesedésen is osztozkodik majd a házaspár, ami jelenleg 130 milliárd dollárt ér. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy ebből mennyi kerül MacKenzie-hez, mert Jeff Bezos minden részvénymozgását be kell jelenteni, így legalább egy SEC-közlemény várható. Még ha ez nem is lenne kötelező, de az 5 százalék feletti tulajdonszerzés bejelentése az.

Washington állam válási törvényei szerint a házasság alatt szerzett vagyont egyenlően kell elosztani a felek között. Egyes vélemények szerint bár Washington államban élnek, országszerte vannak otthonaik, így előfordulhat, hogy nem Washington államban nyújtják be a keresetet. Ha egy olyan állam bírósága dönt majd, ahol nem kell egyenlő mértékben elosztani a házasság alatt szerzett vagyont, akkor a bíróság mérlegelheti azt, hogy MacKenzie milyen mértékben járult hozzá a férje sikereihez, például segíthetett neki fontos üzleti döntéseket meghozni és nevelte a gyerekeket, hogy a munkára koncentrálhasson.

Az elemzők és az alapkezelők többsége szerint a válás nem hoz semmiféle szignifikáns változást a vállalat vezetésében vagy a növekedési kilátásaiban. De a Seabreeze Partners egyik hedge fund menedzsere azonnal eladta a decemberben vásárolt Amazon-részvényeit a hírre.

Ellentétben a Facebook és a Google részvénystruktúrájával az Amazonnál nincs egy olyan részvénysorozat, ami extra szavazati jogot biztosít (amit az alapítók birtokolnak), így ha Jeff Bezos átadja az Amazon-részesedése felét, abban az esetben a feleségnek nagy beleszólása lehet a cég életébe, pont akkora, mint Bezosnak. Ha ezt el akarja kerülni Jeff Bezos, akkor egy új részvénysorozatot ki kell bocsátania a cégnek, de ezt jóvá kell hagynia a közgyűlésnek. És nem valószínű, hogy az alapító a részvényesek előtt szeretné intézni a válása részleteit - vélik elemzők.

A Wedbush Securities elemzője azonban optimista, szerinte Jeff Bezos azért irányíthatja a céget, mert a részvényesek szeretik őt és a vízióját is, nem pedig azért, mert a részvények nagy részét birtokolja. A DA Davidson elemzője hozzáteszi, hogy ha bármi ok miatt Jeff Bezosnak el kellene hagynia a céget, az valószínűleg jelentős árfolyamesést okozna. Úgy irányítja a vállalatot, mintha 100 százalékban a sajátja lenne - tette hozzá.

Egyelőre a befektetők nem aggódnak, a társaság részvényei nem bicsaklottak meg a válás hírére és még tartja a pozícióját a cég mint a legnagyobb amerikai vállalat piaci kapitalizáció alapján, amit a héten szerzett meg.

Mi lesz az Amazonnal a világ legdrágább válása után?


A címlapkép forrása: AFP / Jim Watson

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium