Minden, amit tudni kell a foci vb kupájáról

2018. június 13. 16:22    
nyomtatás
 
Ha tömör aranyból lenne a foci vb kupája, olyan nehéz lenne, hogy nem emelgetnék a játékosok. A kupát többször ellopták, egyszer egy kutya találta meg. Összeszedtünk néhány érdekességet a hamarosan kezdődő 2018-as futball világbajnokság kupájáról.


 • A kupa 6,175 kg súlyú, amiben 5 kg 18 karátos arany van. Az arany jelenlegi árfolyamával számolva értéke több mint 170 ezer dollár (46 millió forint).

Minden, amit tudni kell a foci vb kupájáról


 • Ha nem üreges, hanem tömör arany lenne a kupa, akkor bizonyára nem tudná a győztes csapat olyan könnyen emelgetni, mert 70-80 kilót nyomna.
 • A legelső kupa a Jules Rimet Trófea nevet kapta, az egykori FIFA-elnök és francia sportvezető után és a győzelem görög istennőjét ábrázolta. Ezt a díjat kapta meg a győztes csapat már az első, 1930-ban megrendezett világbajnokságon és egészen 1970-ig vándorolt, amikor is Brazília megtarthatta azt követően, hogy háromszor egymás után megszerezték a világbajnoki címet. A jelenlegi FIFA kupa 1974 óta vándorol.

Minden, amit tudni kell a foci vb kupájáról

Forrás: AFP / Kirill Kudryatsev

 • A második világháború alatt a FIFA olasz alelnöke, Ottorino Barassi kicsempészte egy római bankból a kupát és az ágya alatt rejtegette, mert attól tartott, hogy a nácik ellopják.
 • Többször ellopták a kupát, először 1966-ban, az Angliában megrendezett világbajnokság kezdete előtt 4 hónappal, akkor 7 napra tűnt el. Akkor egy újságpapírba csomagolva találták meg egy külvárosi kerti sövény alatt elrejtve, a megtalálója a Pickles nevű kutya volt. A megtaláló gazdája 6000 font jutalmat kapott, a kutyát pedig élete végig ellátták kutyatáppal.
 • Amikor az eltűnéséről tudomást szereztek, gyorsan készítettek egy másolatot a britek a kupáról. Ezt végül 1997-ben egy aukción vette meg a FIFA 254 500 fontért.
 • Másodszor a brazil futballszövetség Rio de Janeiro-i központjából lopták el a kupát 1983-ban, így csak 13 évig birtokolhatták a három egymást követő győzelemmel kiérdemelt kupát. Ezúttal nem került elő, bár voltak gyanúsítottak. A feltételezések szerint beolvaszthatták, vagy valakinek a magángyűjteményében köthetett ki. Brazília kapott egy másolatot a kupából.
 • 2014-ig összesen 20 világbajnokságot tartottak, de mindössze 8 különböző ország volt világbajnok. Brazília ötször, Olaszország és Németország négyszer, Argentína és Uruguay kétszer, Anglia, Franciaország és Spanyolország pedig 1-1 alkalommal szerzett világbajnoki címet.
 • A legelső világbajnokságot 1930-ban Uruguay rendezte, aki akkor meg is nyerte.
 • Az idei vb-t rendező Oroszország eddigi legjobb eredménye egy negyedik hely volt 1966-ban.
 • A legidősebb focista, aki gólt lőtt a vb-n Roger Milla volt, aki 1994-ben, 42 évesen kameruni színekben lőtt gólt Oroszországnak.
 • A vb-k történetében a legtöbb gól 1954-ben született, az Ausztria-Svájc meccsen, aminek 7-5 lett a végeredménye.
 • A legkisebb népességű ország, amely valaha részt vett a világbajnokságon, az Izland, 334 ezer lakosával.
 • 2006 óta a kupa minden alkalommal bejárja a világot a Coca-Cola támogatásával. A mostani világbajnoksághoz kapcsolódó körút 2017 szeptemberében indult el Moszkvából és a hat kontinensen összesen 50 országban fordult meg. Májusban tért vissza Oroszországba.

Minden, amit tudni kell a foci vb kupájáról
Klikk a képre!

A FIFA World Cup Tour útvonala az oroszországi világbajnokság előtt


A címlapkép forrása: AFP / Javier Soliano

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium