Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap

2019. május 17. 16:33    
nyomtatás
 
Már-már a technológiai lufi időszakára emlékezet, ami manapság zajlik. Sorra mennek a tőzsdére a befektetők ítélete szerint tízmilliárdokat érő, a nyereséget még csak hírből sem ismerő startupok. És mindegyik el tudja adni a sztorit, sőt, van, amelyik egészen komoly árfolyamemelkedést produkált a tőzsdén. Összeszedtük, hogyan teljesítettek a legnagyobb idei technológiai IPO-k és hogy melyik unikornisnál (dollármilliárdokat érő startup) mi a befektetési sztori.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Sorban jönnek a tőzsdére a techcégek


Felpörögtek a technológiai részvénykibocsátások mostanában, vannak, akik már a technológiai lufi korszakához hasonlítják az időszakot. Ettől azért még messze vagyunk, de valóban, a második legtöbb IPO idén a technológia szektorban történt. Az Uberrel és a többi, veszteségesen működő "unikornissal" kapcsolatban elmondható, hogy a befektetők nem akarnak kimaradni a nagy növekedéssel kecsegtető sztorikból, de nem szabad elfelejteni, hogy mekkora kockázatot jelenthetnek. A most több tíz milliárd dollárt érő cégeknél azért benne van a pakliban, hogy kártyavárként omlik össze az üzleti modell, ha nem jön be egy fejlesztés, ha megjelenik egy erősebb versenytárs, vagy a szabályozói környezet kedvezőtlenül változik.

Az idei nagy technológiai IPO-k felemásan teljesítettek, míg az Uber és a Lyft árfolyama esett, addig a Pinterest árfolyama szárnyalt (egészen a mai napig). Összeszedtük, hogy mi a sztori az idei technológiai IPO-k mögött és hogy hogyan teljesítettek.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Uber


Régóta várták már a befektetők a tőzsdére az Ubert, ami végül idén be is következett. Bár végül a vállalat piaci kapitalizációja elmaradt attól a 120 milliárd dolláros értéktől, amit sokan reméltek az elején, így is minden idők harmadik legnagyobb technológiai elsődleges részvénykibocsátása lett a vállalatérték alapján a Facebook és az Alibaba után (82 milliárd dollár).

Bár nagy volt az érdeklődés, a kibocsátási árat a megcélzott sáv alján állapították meg végül, állítólag részben azért, hogy elkerüljék az első napi árfolyamzuhanást, részben pedig azért, hogy intézményi kört is bevonjanak a tulajdonosok közé, akik az IPO során alacsonyabb árral adtak ajánlatot. De ez nem sikerült maradéktalanul, mert az első két kereskedési napon nagyot esett a részvények árfolyama. Azóta némileg magukhoz tértek a részvények, még mindig több mint 4 százalékkal van a kibocsátási ár alatt a papír.

Az Uber tipikus növekedési sztori, dinamikusan növekvő bevételekkel, viszont masszívan veszteséges a cég. A társaság bevétele tavaly 46 százalékkal nőtt, 11,3 milliárd dollárra, viszont közben 3,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta az évet a működési eredmény szintjén. Nyereségről még nem is álmodhatott eddig az Uber. Nem meglepő egy startupnál, hogy a növekedésért beáldozza a profitot, ez a helyzet az Uber esetében is. Agresszív beruházásokat eszközöl a menedzsment az élelmiszerkiszállításba, a logisztikába, az elektromos biciklikbe és az önvezető autókba. Ami aggasztó, hogy még a cég is arra figyelmeztetett a saját prospektusában, hogy lehet, hogy soha nem lesz nyereséges a vállalat.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Lyft


Az Ubert beelőzte a tőzsdére lépéssel legnagyobb versenytársa, a Lyft. A vállalat március végén vitte véghez elsődleges részvénykibocsátását, ami jól indult. A részvényekre jelentős mértékű túljegyzés érkezett, végül a megcélzott ársáv felső határán keltek el a papírok és a kereskedés első napján több mint 20 százalékkal ugrottak meg a részvények, amivel egy 27 milliárd dolláros cég lett. A lelkesedés azonban nem tartott sokáig, most már 22 százalékkal tartózkodik a kibocsátási ár alatt a Lyft árfolyama.

A személyszállítást végző cég tavaly 2,1 milliárd dolláros bevétel mellett ért el 911 millió dolláros veszteséget és sok elemző nem is volt túl lelkes az üzleti modelljével kapcsolatban. A vállalat veszteségei növekszenek és a piacra meglehetősen alacsonyak a belépési korlátok, a cég rosszul menedzselt és a részvények árazása túl magas, nem reális.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Pinterest


Áprilisban ment tőzsdére a Pinterest, amely kifejezetten erősen debütált a tőzsdén, az első nap 27 százalékos pluszban is állt a papír a kibocsátási árhoz képest és a lendület azóta sem tört meg, már több mint 60 százalékot kereshettek papíron azok, akik részt vettek az elsődleges részvénykibocsátásban. A mai napig bezárólag, pénteken ugyanis egy gyenge negyedéves gyorsjelentést követően 17 százalékos zuhanással nyitottak a részvények.

A Pinterest felhasználóinak száma stabilan növekszik, 2018 végén már elérte a 285 millió főt és a hirdetők is szeretik, tavaly 755 millió dollárra nőtt a bevétele az egy évvel korábbi 473 millió dollárról. A nyereségesség viszont még várat magára, bár nincsenek milliárdos veszteségei: tavaly 63 millió dolláros veszteséget könyvelt el a cég. Elemzői vélemények szerint jó úton halad a Pinterest a profitabilitás felé, viszont a részvények nagyon túlértékeltek.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Zoom Video Communications


A Pinteresttel egy napon debütált az amerikai tőzsdén az amerikai videókonferenciás vállalat, a Zoom Video és hasonlóképpen nagy emelkedéssel indult a tőzsdei pályafutása, több mint 70 százalékkal ugrott meg az első kereskedési napon a részvények árfolyama. Mostanra pedig a kibocsátási árhoz képest több mint duplázott és egy 21 milliárd dolláros cég lett.

Az előfizetéses modellel működő vállalat 330 millió dolláros bevételt ért el tavaly, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi szintnek és nyereségbe fordult a cég, 7,6 millió dolláros profitot ért el, mai 2,3 százalékos nettó profit marzsnak felel meg. A Zoom Video az egyike azon kevés "unikornisnak", amely a magas növekedési ráta mellett nyereséget tud felmutatni.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


PagerDuty


A vállalati szoftvereket fejlesztő cég áprilisban 59 százalékos emelkedéssel zárta az első kereskedési napját, és azóta még tovább menetelt az árfolyam, a kibocsátási árhoz képest 130 százalékos pluszban van a részvény.

A PagerDuty egy olyan platformot kínál, ami a különböző incidensek során segít az ügyfeleinek, a machine learning segítségével proaktívan figyelmezteti őket a potenciális leállásokra. Több mint 10 ezer ügyfele van, köztük az IBM, az Auto Trader, vagy a Monzo. A vállalat 118 millió dolláros bevételt könyvelt el a január végén zárult pénzügyi évében és 40 millió dolláros veszteséget ért el.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Mi a helyzet a tavaly tőzsdére ment techcégekkel?


A tavalyi év is erős volt a technológiai IPO-k szempontjából, olyan cégek mentek tőzsdére 2018-ban, mint a kínai mobilgyártó, a Xiaomi, a Spotify, az elektromos autókat gyártó Nio, vagy a Dropbox. A Xiaomi nagyot zuhant a kibocsátási árhoz képest és a Nio is jóval alatta van, a Dropbox és a Spotify viszont a kibocsátási árhoz képest pluszban van.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


Árazás


Ami a mostanában tőzsdére ment cégek árazását illeti, sem az Uber, sem a Lyft papírjait nem tartotta senki soha olcsónak, de néhány nemrég debütált techpapírhoz képest sehol sincsenek. A Zoom Video például kiugróan magas értékeltségi szinten forog most. Az összehasonlíthatóság kedvéért 2019-es előretekintő P/S rátákat használtunk, mivel a vállalatok közül sok még idén sem lesz nyereséges az elemzői várakozások alapján.

Mindenki megőrült? - Úgy veszik milliárdokért a veszteséges cégeket, mintha nem lenne holnap


A címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium