Mol-INA-ügy: megint nem találtak fogást Hernádin a horvátok

2018. május 17. 16:27    
nyomtatás
 
Az Európai Bíróságnak nincs joga dönteni, ha egy tagállami hatóság megtagadja az európai elfogatóparancs végrehajtását: erre az ítéletre tett javaslatot a luxemburgi testület főtanácsnoka a horvát igazságszolgáltatás által Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében tett megkeresésére - írta a hvg.hu.

Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A horvát hatóságok előbb 2013-ban, majd két évvel később adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen a Mol-INA-ügyben, a magyar hatóságok mindkét esetben megtagadták ennek végrehajtását. Először azzal, hogy ugyanazon cselekmény miatt már büntetőeljárás indult Magyarországon, amelyet le is zártak - igaz, ebben Hernádi nem vádlott, hanem tanú volt. Másodszor pedig arra hivatkoztak, hogy nem áll fenn jogi lehetőség az üzletember letartóztatására vagy új eljárás megindítására.

A horvát bíróság azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy meg lehet-e tagadni az elfogatóparancs teljesítését azzal, hogy a bűncselekmény miatt indított eljárást megszüntették. Maciej Szpunar főtanácsnok azzal hárította el a döntést, hogy az ügy végeredményben nem az európai, hanem a magyar jog értelmezésére vonatkozik, ez viszont nem a horvát - vagy az uniós - bíróság feladata, hanem az elfogatóparancsról döntő, tehát ebben az esetben a magyar hatóságoké.

Miközben Horvátország 2013-ban elfogatóparancsot adott ki Hernádira, Magyarországon is eljárást indítottak ellene vesztegetés miatt. A pert a Mol korábbi vezető jogtanácsosa indította, mert szerinte Hernádi horvátországi korrupciós ügye miatt jelentősen csökkent a vállalat részvényeinek értéke. A magyar bíróság felmentő ítéletet hozott, a Financial Times pedig arról írt, hogy a per valójában trükk lehet, mert egy felmentő ítélettel épp azt igyekeznek megakadályozni, hogy ugyanabban az ügyben más uniós tagállamok hatóságai is eljárjanak.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

(hvg.hu)

Mol-INA-ügy: megint nem találtak fogást Hernádin a horvátok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium