Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben

2019. május 16. 07:53    
nyomtatás
 
Rekord árbevételt ért el a Masterplast az első negyedévben - derül ki a társaság ma reggel publikált gyorsjelentéséből. A január-márciusi időszak árbevétele 19 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szintről, a kedvező piaci környezetben ugyanis szinte minden termékszegmensben és minden régióban növekedést tudott elérni a cég. A magyar piac különösen jól teljesített. Eredményszinten hasonlóképpen kétszámjegyű növekedést könyvelt el a vállalat, az adózott eredmény pedig több mint a négyszerese lett a bázisidőszaki szintnek, mivel a devizaárfolyamok kedvező irányú változása miatt a pénzügyi eredmény jelentősen javult az egy évvel korábbi szinthez képest.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A bevétel


Jellemzően pozitív iparági környezetben működött a Masterplast az első negyedévben, a bevétele 19 százalékkal nőtt. A cég legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon nagyon erős negyedévet zárt az építőipar, ahol a keresletet jórészt a tavalyi évről áthúzódó beruházások befejezései erősítették. A még futó EU-s energetikai hatékonyság javító pályázatok és az állami otthonteremtési program következtében megnövekedett társasház-építések voltak a mozgatórugók, de a kedvező időjárási viszonyok is nagymértékben pozitív hatással voltak a keresletre. A lakásépítési piac fő növekedési területei a fővárosi beruházások, ahol az első negyedévben másfélszeresére nőtt az épített lakások száma. Kedvezőtlen tendencia viszont, hogy az építőipar teljesítményére továbbra is nagymértékben rányomta a bélyegét a munkaerőhiány, ami mára már nem csak ágazati, hanem országos probléma lett. Ilyen környezetben a magyar piacon 28 százalékos bevételnövekedést ért el a Masterplast az egy évvel korábbi szinthez képest.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


A külföldi piacok közül Ukrajna teljesített a legerősebben a bevételnövekedés tekintetében, 30 százalékkal ugrott meg a bevétel, itt szintén jelentősen nőttek az építési munkálatok az időszakban. Horvátországban, Lengyelországban és Szlovákiában szintén kétszámjegyű volt a dinamika (11, 10, illetve 20 százalékos volt a bevételnövekedés) és a többi régióban is emelkedtek a bevételek annak ellenére, hogy Romániában az építőipar gyengébb képet mutatott az időjárási körülmények és az ingatlanárak növekedése miatt megcsappanó kereslet következtében.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


Az egyes termékek közül a homlokzati hőszigetelő rendszerek adják a bevétel legnagyobb részét, a termék forgalma 32 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szintről. Az árbevétel értékbeli bővüléséhez hozzájárult az üvegszövet és expandált polisztirol (EPS) értékesítés növekedése. Minden termékszegmensben nőtt a bevétel, kivéve az ipari alkalmazásokat, ahol 8 százalékkal csökkent a forgalom, miután a nem stratégiai alapanyagkereskedelem bevétele stagnált, a csomagolóipari termékek forgalma pedig visszaesett.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


Az eredmények


Az elmúlt években több millió eurós beruházás keretében felfejlesztett szabadkai üzemben tovább javult a termelési hatékonyság, ami pozitív hatással volt az egész vállalatcsoport eredményességére. A nagyobb árbevételnek, valamint hatékonyabb termelésnek és működésnek köszönhetően a Masterplast üzemi eredménye az első negyedévben megközelítette a 400 ezer eurót, ami éves összevetésben közel 50 százalékos bővülést jelentett.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


A béremeléseknek és létszámnövekedésnek tulajdoníthatóan emelkedtek a személyi költségek, valamint a gyártó beruházásokhoz kapcsolódóan magasabb volt az amortizáció, ugyanakkor csökkentek az egyéb ráfordítások. EBITDA-szinten 28 százalékos növekedést ért el a cég év/év alapon, ami 4,2 százalékos EBITDA-hányadnak felel meg, ez 30 bázispontos javulást jelent az egy évvel korábbi szintről.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


A társaság számára kedvező devizaárfolyam-változásoknak köszönhetően jelentős javulást ért el a Masterplast a pénzügyi eredmény soron, az egy évvel korábbi -215 ezer eurós eredmény helyett most -80 ezer euró lett a pénzügyi eredmény. A csoport többségében euróban és dollárban szerzi be termékei jelentős részét, melyeket helyi devizában értékesít, ezért a helyi devizák árfolyammozgása jelentősen befolyásolja a csoport pénzügyi eredményét. A kedvező devizahatásoknak (ukrán hrivnya erősödése) tulajdoníthatóan a pénzügyi műveletek egyéb eredményeként 60 ezer euró nyereség került elszámolásra 2019. első negyedévben, a bázisidőszak 110 ezer euró veszteségével szemben, melyet akkor (az időközben értékesített) orosz leányvállalat pénzügyi eredménye is rontott.

A bevételnövekedésnek, a profitráták javulásának és a javuló pénzügyi eredménynek köszönhetően az adózás előtti eredmény az ötszörösére emelkedett 2018 első negyedévéhez képest. Az adózott eredmény pedig 238 ezer euró lett, ami több mint a négyszerese a bázisidőszaki 54 ezer eurós értéknek.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


A jövő


A kilátásokkal kapcsolatban Tibor Dávid, a Masterplast elnöke elmondta, hogy
Az elmúlt években megvalósított beruházások kapacitásbővítései jó alapot biztosítanak a bővülő piaci lehetőségek kihasználásához. A folyamatosan növekvő forgalom, a javuló gyártási és működési hatékonyság támogatja az eredménytermelő képességünk fokozását is. A második negyedévben is alapjában véve pozitív iparági környezetet és további növekedést várok. Bár az év végével lezáruló áfakedvezmény visszavonása hatással lesz az új beruházások indítására, a tavalyi évről áthúzódó projektek befejezései, valamint a nyáron induló kibővített CSOK sok lehetőséget hozhat számunkra.


A társaság menedzsmentje a következő időszakban az árbevétel növekedését is meghaladó mértékű bővülést vár az adózott eredmény vonatkozásában, aminek köszönhetően a következő években folyamatosan emelkedő összegű osztalék kifizetését tervezik. A tavalyi év után 34 forintos osztalék kifizetésére kerül sor, amit a közgyűlés is jóváhagyott, ez a szerda záróárral számolva 4,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami magasnak számít a BUX-részvények között.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


Árfolyam


A Masterplast árfolyama jól teljesített idén, 10 százalékkal értékelődtek fel a részvények az év vége óta, amivel felülteljesítőnek számít a magyar piacon, a BUX index ugyanezen az időtávon 3 százalékkal araszolt felfelé.

Négyszerezte adózott eredményét a Masterplast az első negyedévben


A címlapkép forrása: MTI / Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium