Létrejön a világ legnagyobb aranybányacége

2019. január 14. 13:25    
nyomtatás
 
Létrejön a világ legnagyobb aranybánya cége. A Newmont Mining bejelentette, hogy megveszi versenytársát, a Goldcorpot 10 milliárd dollárért, ketten együtt pedig világelsők lesznek a kitermelt aranymennyiség alapján.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az iparágban felpörögtek az események a közelmúltban, mindössze pár hónapja volt, hogy egy másik jelentős tranzakciót jelentettek be:szeptemberben a Barrick Gold egyezett meg a Randgold Resources felvásárlásáról. A szektort büntették a befektetők az elmúlt hónapokban, a gyenge tőkemenedzsment a probléma az iparágban, ami a fogyatkozó készletekkel és az ezzel növekvő kitermelési költségekkel párosulnak. Ilyen környezetben érthető, hogy a vállalatok keresik a költségcsökkentési lehetőségeket.

A Newmont Mining és a Goldcorp egyesülésével létrejövő vállalat a várakozások szerint 6-7 millió unica aranyat bányászhat évente a következő 10 évben, amivel az egyesült cég a világ legnagyobb aranykitermelője lesz. 2017-ben a Newmont 5,3, a Goldcorp 2,6 millió uncia aranyat bányászott ki. A világ legnagyobb aranytartalékával rendelkezik többek között Amerikában, Ausztráliában és Ghánában.

Összesített piaci kapitalizációjuk közel 30 milliárd dollár lehet, az éves bevétel közel 11 milliárd dollár a legutóbbi éves adatok alapján, nettó eredményük pedig 1 milliárd dollár feletti.

A Newmont részvényenként 0,02 dollárt és 0,328 részvényt ajánlott fel a versenytársáért, ami a pénteki záróárfolyamokkal számolva részvényenként 11,46 dollárnak felel meg. Ez 18 százalékos prémiumot jelent és a tranzakció összértéke eléri a 10 milliárd dollárt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium