Összefog az elektromos és az önvezető autózásban a Volkswagen és a Ford

2019. július 12. 15:13    
nyomtatás
 
Masszív átalakuláson megy keresztül az autóipar, a gyártók különböző együttműködésekkel igyekeznek csökkenteni a költségeiket, a világ legnagyobb autógyártója, a Volkswagen ma bejelentette, hogy több területen a Forddal működik majd együtt.


Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az nem meglepő az autóiparban, hogy a költségek csökkentéséért a különböző autógyártók együtt fejlesszenek alkatrészeket, platformokat vagy akár komplett autókat, és igaz ez a jövő technológiáira is, ebben kötött most komoly együttműködést a Ford és a Volkswagen.

Két fontos területen működik majd együtt a két nagyvállalat:
  • Egyrészt közösen fejlesztenek majd önvezető technológiákat, itt abban állapodott meg a két autógyártó, hogy a Volkswagen 2,6 milliárd dollárt fektet majd a Ford önvezető autós cégébe (1 milliárd dollárt készpénzben, és a közös cégbe beteszik majd a Volkswagen önvezető autós vállalatát, amelynek értéke 1,6 milliárd dollár), az Argo AI-ba, és 500 millió dollárnyi Argo-részvényt is megvásárol a Fordtól, így a két cég egyenlő részesedést szerez a közös vállalatban,
  • másrészt abban is megállapodtak, hogy a Ford az európai elektromos modelljeihez a Volkswagen által kifejlesztett elektromos platformot, az MEB-t használja majd, amiért licenszdíjat fizet majd a Volkswagennek. A Ford 6 év alatt 600 ezer elektromos járművet gyártana Európában, ehhez alkatrészeket a Volkswagentől szerezne be. Az első ilyen autójukat 2023-ban dobhatják piacra.


Ezen túlmenően további együttműködési lehetőségeket is vizsgálnak a felek. A Volkswagen és a Ford egyébként a haszongépjárműveknél már együttműködik, annak, mint az új megállapodásnak is az volt a célja, hogy javuljon a mérethatékonyság és csökkenjenek a költségek az autóiparban szinte példa nélküli átalakulási folyamatban, amit az elektromos és önvezető autózás jelent, és amit nehezít a szabályozói környezet szigorodása.

A hírnek mindkét vállalat részvényesei örültek, a Volkswagen árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb, a Ford árfolyama a piacnyitás előtti kereskedésben szintén közel 1,5 százalékot emelkedett.

Összefog az elektromos és az önvezető autózásban a Volkswagen és a Ford


Összefog az elektromos és az önvezető autózásban a Volkswagen és a FordCímlapkép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium