Osztalékot fizet a BIF

2018. május 17. 08:49    
nyomtatás
 
Ma fizet osztalékot a BIF, a részvényenként 94 forintos osztalék alapján a vállalat részvényei közel 5 százalékos osztalékhozamot nyújtanak.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Átalakulás alatt a BIF


Tavaly nyáron módosította az Országgyűlés a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra (SZIT) vonatkozó törvényt, amivel a korábbinál vonzóbb feltételek mellett lehet létrehozni SZIT-eket. A jogszabálymódosítás után több hazai társaság, köztük a BIF is jelezte, hogy SZIT-té alakul, vagyis olyan társasággá, amely kedvező adózási feltételekkel biztosítja a részvényeseinek az ingatlanbefektetéseik hozamából való részesedést. A BIF jelenleg a SZIT előszobájának nevezett SZIE-státuszban (szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként) működik 2017. október 20-ától, idén december 31-ig kell megfelelnie a SZIT-ekre vonatkozó valamennyi feltételnek, de SZIE-ként is élvezi a SZIT-ek adózási előnyeit, nem kell sem iparűzési adót, sem társasági nyereségadót fizetnie.

Magas osztalék


A befektetők szempontjából azért fontos, hogy a BIF SZIT-té alakul, mert ezzel a társaságtól magas osztalékra számíthatnak. A SZIT-ek ugyanis a rájuk vonatkozó szabályozás alapján az eredményüknek legalább 90 százalékát osztalékként fizetik ki (ha szabad pénzeszközeik összege ennél kevesebb, akkor a szabad pénzeszközök összegének legalább 90 százalékát fizetik ki osztalékként). Bár a BIF egyelőre SZIE-ként működik, a BIF menedzsmentje a SZIT törvényben foglalt jogszabályi kötelezettségeken túlmenően arra tett javaslatot, hogy a BIF 2017. üzleti évben - és nem kizárólag a SZIE időszak alatt - elért osztalékként kifizethető eredményének több mint 90 százalékát elérő mértékű osztalékot fizessen részvényeseinek.

Az április 26-án tartott közgyűlés arról döntött, hogy a BIF a szabad eredmény és az eredménytartalék terhére összesen mintegy 2 milliárd forint, részvényenként 94 forint osztalékot fizessen ki. Az osztalék fizetésének kezdőnapja május 17. Osztalékra azok jogosultak, akik április 20-án, nap végén BIF-részvény tulajdonosok voltak.

Magas osztalékhozam


A BUX-tagokéval összevetve a BIF osztalékhozama a magasabbak közé tartozik, a BIF részvényei a legutóbbi záróárral számolva 5 százalékos osztalékhozamot nyújtanak. Az osztalékhozam egy része eredménytartalékból származik.

Osztalékot fizet a BIF


Régen fizetett osztalékot a BIF


Osztalékfizetésre az elmúlt években nem került sor a vállalatnál, utoljára 2008-ban a 2007-es eredmény után fizetett osztalékot a BIF, az akkori osztalék a névérték 10 százalékát kitevő, bruttó 10 forint volt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium