Paks 2-vel tartaná itthon a fiatalokat a kormány

2018. március 8. 11:08    
nyomtatás
 
Február 27-én a Paks 2 projektcég átadta az orosz félnek az első felvonulási területet, amely így az alvállalkozói szerződések megkötése után elkezdheti építeni a mintegy 80 kiszolgáló épületet - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere a HG Media konferenciáján. Szavai szerint Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából azért is fontos a projekt megvalósítása, mert a kormány célja, hogy alacsony energiaárakkal, közműdíjakkal hozza Magyarországra a befektetőket, ezzel a fiatalokat is itthon tartva. Aszódi Attila államtitkár abszurdnak minősítette Ausztria lépését, amellyel bíróságon támadta meg Paks 2 állami támogatását, és elmondta, Németország nem fogja követni az osztrák lépést.


Paks 2-vel tartaná itthon a fiatalokat a kormány


Az elmúlt napok hírei ismét megmutatták a magyar villamosenergia-ellátás problémáit - mondta Süli János, utalva a magyar villamosenergia-rendszer március eleji rendszerterhelési csúcsára. A lignit, a földgáz és a Paksi Atomerőmű mellett a megújulók termelése igen alacsony volt, míg az import aránya jelentősen megugrott - emlékeztetett. Ezzel együtt, az atomenergia és a megújulók - így a napenergia - nem zárják ki egymást, hanem egymás kiegészítői; a megújulók alkalmazása terén azonban az egyes országok adottságai eltérők - mondta.

A miniszter a hazai importarány csökkentésének szükségessége mellett a klímavédelmi követelmények szempontjával is érvelt a Paks 2 projekt mellett. Ez utóbbira tekintettel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) a globális villamosenergia-termelésben mintegy 15 százalékos részarányt tart kívánatosnak a nukleáris energia számára - mondta. A miniszter egy érdekes, korábban a kormányzati érvrendszer részeként kevéssé hangsúlyozott összefüggést is felhozott a beruházás mellett.
Szavai szerint Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából azért is fontos a projekt megvalósítása, mert a kormány célja, hogy "olcsó energiával, alacsony közműdíjakkal hozza Magyarországra a befektetőket", ezzel a fiatalokat is itthon tartva.


Érdekes helyzetben


Nagyon érdekes helyzetben van a hazai villamosenergia-rendszer és hálózat - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. A magas magyar áramimport, illetve importkitettség aggodalomra ad okot, nagyon hamar kapacitáshiányos állapot alakulhat ki; kiszolgáltatott helyzetben vagyunk - figyelmeztetett. Biztosak lehetünk benne, hogy a szomszédos országok saját fogyasztóik ellátását priorizálnák, amennyiben kapacitáshiányos állapot lépne fel a régióban - mondta.

A hazai erőműpark korösszetételét tekintve a Mavir rendszerirányító előrejelzése alapján megállapítható, hogy 2030-ra nagyon komoly kapacitáshiány várható Magyarországon - fogalmazott Aszódi. Emellett azonban a teljes európai erőműpark is elöregedőben van, a kontinens nagy erőműveinek körülbelül negyede le fog állni a következő 15 évben.

Az államtitkár szót ejtett Ausztria, illetve Luxemburg lépéséről, amellyel megtámadta a Paks 2 beruházás állami támogatását az Európai Bíróságon. Ennek kapcsán elmondta,
Németország nem kívánja követni az osztrák lépést, mivel megítélésük szerint nem található olyan hiba az Európai Bizottság engedélyezési eljárásában, amely indokolttá tenne egy ilyen lépést.

Aszódi szerint egyébként az osztrák lépés "nonszensz", és nincs semmiféle halasztó hatása a beruházásra.

Az energiapolitika meghatározása tagállami hatáskör - emlékeztetett -; nem lehet egy egységes európai energiapolitikát folytatni, mivel az országok adottságai rendkívül eltérőek. Magyarország és Ausztria villamosenergia-ellátási rendszere és adottságai például jelentős különbségeket mutatnak - mondta az államtitkár. Az osztrák rendszerben kb háromszor akkora - 24 ezer MW - beépített kapacitás van, mint a magyarban; 2016-ban az osztrák erőművek több mint 60 TWh-t állítottak elő, körülbelül kétszer annyit, mint a magyar egységek - hívta fel a figyelmet. Az osztrák kapacitásokban döntő hányadot képvisel például a vízenergia, ami Magyarországban a földrajzi adottságok miatt sem.

Párhuzamos rendszerek


Ezzel szemben Németország beépített kapacitása több mint 200 ezer MW - szemben a mintegy 8 ezer MW-os magyar kapacitással, miközben például Németország lakossága csak hozzávetőleg nyolcszorosa a magyarénak. A németországi névleges telepített kapacitások közel felét a nap- és szélerőművek biztosítják, a megújulók alacsonyabb rendelkezésre állása miatt azonban a termelt árammennyiséget tekintve részesedésük mindössze 15 százalék körüli.

Németország és Ausztria tehát tulajdonképpen két párhuzamos rendszert épített fel, ellátásukat alapvetően nem időjárásfüggő forrásokból biztosítják, amelyre mintegy pluszban jönnek az időjárásfüggő megújulók - vagyis nincsenek igazából rákényszerítve azok termelésére - fogalmazott az államtitkár.

Címlapkép: Stiller Ákos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium