Rekord zuhanás után éledezik az olajár

2018. július 12. 10:20    
nyomtatás
 
Az elmúlt két év legnagyobb napon belüli esését követően ismét emelkedik az olaj ára csütörtökön.


Szerdán a benchmark Brent nyersolaj árfolyama közel 7 százalékkal, közel 5,50 dollárral zuhant, így a 79 dollár közeli szintről 73,40-ra süllyedt a jegyzés. Az utóbbi időben már-már megszokottnak tekinthető volatilitás jegyében csütörtökön délelőtt már ismét 1 százalékot közelítő mértékű erősödés tapasztalható, az árfolyam így már újra a 75 dolláros szint alatt jár.

Rekord zuhanás után éledezik az olajár


Ezt megközelítő napon belüli gyengülésre a globális olajpiacon legutóbb 2016. február 9-én volt példa, amikor is 5 százalékkal, 3,73 dollárral 70,38 dollárra csökkent - igaz, nem a Brent, hanem az amerikai nyersolaj árfolyama.

A WTI sem úszta meg sokkal jobban a szerdát, az árfolyam 5 százalékkal 70 dollár alá gyengült, ami 2017 júniusa óta a legjelentősebb mértékű esésnek számít.

Rekord zuhanás után éledezik az olajár


A szerdai zuhanás akkor kezdődött, amikor a líbiai állami olajvállalat közölte, újranyitja júniusban lezárt kikötőit. Ez mintegy napi félmillió hordó olaj visszatérését jelentheti a globális piacra.

Az ezután megjelent, a tengerentúli olajtartalékok zsugorodását jelző adat sem volt képes megfordítani a piacon uralkodó hangulatot, sőt.

Az eladási nyomást az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozták, konkrétabban az Államok azon bejelentése, hogy további 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre vethet ki importvámot, illetve a kínaiak azonnali megtorlást kilátásba helyező reakciója. Ezek pedig az aggályok szerint jelentősen visszavethetik a globális olajkeresletet.

A dollár amerikai inflációs jelentést követően tapasztalható erősödése szintén hozzájárulhatott az olaj eséséhez. A zöldhasú erősödése pedig rendszerint az olyan, dollárban denominált árupiaci termékek árfolyamainak csökkenésével szokott járni, mint az olaj, bár idén az olajpiacon ez az összefüggés sem volt mindig egyértelmű.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium