Soha nem adtak még el annyi Volkswagent, Skodát, Seatot, Porschét és Lamborghinit, mint tavaly

2019. január 12. 14:01    
nyomtatás
 
Jól sikerült 2018 a Volkswagen csoportnak, pedig kihívás volt bőven: dízelbotrány, perek, WLTP-átállás, kereskedelmi háború, hogy csak néhányat említsünk. Az eladások új csúcsra mentek, rekordot ért el a Volkswagen, a Seat, a Skoda, a Porsche és a Lamborghini is. Nagyot mentek a városi terepjárók is, tavaly a konszern minden negyedik eladott autója egy SUV volt.

Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Tavaly 1,2 százalékkal zsugorodott a globális új autó piac, a Volkswagen csoport viszont 0,6 százalékkal növelte az eladásait. A Volkswagennél a növekedés motorja Dél-Amerika volt, Brazíliában például több mint 30 százalékos volt a növekedés, de dinamikusan nőttek az eladások Közép- és Kelet-Európában (Oroszországban közel ötödével több autót adtak el), és több autót adott el Ázsiában is a német autógyártó, mint egy évvel korábban, Kínában például 0,5 százalékos volt a növekedés, miközben a teljes piac alaposan visszaesett. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában viszont csökkent az értékesítés, előbbi régióban bár nőttek az eladások az Egyesült Államokban és Kanadában, de Mexikóban 15,6 százalékkal kevesebb autót adott el a cégcsoport, utóbbi régióban a WLTP-átállás okozott nehézségeket.

Soha nem adtak még el annyi Volkswagent, Skodát, Seatot, Porschét és Lamborghinit, mint tavaly

Forrás: Volkswagen


Összesen 10,83 millió járművet adott el tavaly a konszern, közel 90 ezerrel többet, mint 2017-ben, ezzel új eladási rekordot állított be. A tavalyi növekedés nagyrészt a volumenmárkáknak, a Seatnak (+10,5%) és a Skodának (+4,4%) köszönhető, a két márka modelljeiből több mint 100 ezer darabbal többet adtak el tavaly, mint 2017-ben. A legfontosabb márka, a Volkswagen eladásai stagnáltak, az Audi visszaesett (WLTP-átállás), a Porsche mérsékelten nőtt, a Bentley visszaesett, a cégcsoport teherautógyártói pedig szépen növelték eladásaikat. A konszern 11 márkájából 9-nél nőttek az eladások, új értékesítési rekordot ért el a Volkswagen, a Skoda, a Seat, a Porsche és a Lamborghini is.

Soha nem adtak még el annyi Volkswagent, Skodát, Seatot, Porschét és Lamborghinit, mint tavaly

Forrás: Volkswagen

Ha a modelltípusokat nézzük, akkor egyértelműen a globális SUV-őrület húzta az eladásokat. Miközben 2014-ben még csak 12,6 százalékát, tavaly már az eladások 23,4 százalékát adták a városi terepjárók. Részarányuk régiónként nagyon eltérő, de mindenhol emelkedés látszik, Észak-Amerikában az eladott autók 43 százaléka, Kínában 20 százaléka SUV.

Soha nem adtak még el annyi Volkswagent, Skodát, Seatot, Porschét és Lamborghinit, mint tavaly

Forrás: Volkswagen

A Volkswagen menedzsmentje arra számít, hogy idén bővül az autók iránt a globális kereslet, a kínai autópiac stabilizálódhat, de az idei első negyedév kihívásokkal teli lesz. A kihívások ellenére további bővülésre számítanak 2019-ben, amit az új modellek, elsősorban SUV-k támogathatnak. A konszern egyre több részben vagy teljesen elektromos modellt is piacra dob, a teljesen elektromos Audi e-tron és a Porsche Taycan idén már kapható lesz, és bemutatják a Volkswagen ID gyártáskész változatát.

Soha nem adtak még el annyi Volkswagent, Skodát, Seatot, Porschét és Lamborghinit, mint tavaly

Forrás: Volkswagen

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium