Szárnyalt ma Amerika, pedig a hozamok is megugrottak Percről-percre

2018. február 14. 22:16    
nyomtatás
 
Mindössze pár percig tartott ma a nagy tőzsdei ijedtség a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok után, aztán a vezető tengerentúli indexek a nyitást követően gyorsan ledolgozták a mínuszokat és jelentős pluszba lendültek. Zárásra ez 1,1-1,9%-os szárnyalássá fokozódott. Mindez annak ellenére történt így, hogy közben az amerikai kötvényhozamok is megugrottak a várt feletti inflációs adatra és tartósan magasabb szinteken maradtak. A 10 éves hozam 4 éves csúcsra ugrott ma. Múlt héten még éppen utóbbi miatt szakadtak az amerikai tőzsdék. Közben az olaj is jókora emelkedést produkált, a dollár pedig furcsa módon beszakadt.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Furcsa esést produkált ma a dollár 2018.02.14 22:16

Igencsak furcsa az a dolláresés, ami ma délután bekövetkezett a vezető devizákkal szemben és a dollárindexben is látványos, hiszen a várt feletti amerikai inflációs adat élénkítette a Feddel kapcsolatos kamatemelési várakozásokat, és ugrottak a kötvényhozamok is.

tovább a cikkhez...

Szárnyalt ma Amerika, pedig a hozamok is megugrottak 2018.02.14 22:07

Bár a fontosabb lejáratokon az amerikai kötvényhozamok intenzív emelkedést mutattak ma, a 10 éves papíré 2,91%-on, azaz 4 éves csúcson stabilizálódott, ez mégsem zavarta a zárásra sem a jókedvet, a Dow Jones 1,1%-os, az S&P 1,3%-os, míg a Nasdaq 1,9%-os ugrással fejezte be a mai napot.

A Dow Jones 253 pontos ugrása mellett is még kissé a 25 ezer pontos kerek szint alatt zárt, de figyelemre méltó, hogy a 30 komponens nagy része masszív emelkedést produkált. A prímet a Nike papírjai vitték ma, amelyek végül 3,2%-os emelkedéssel zárták a napot.

Folytatódik a szárnyalás, az olaj is nagyot ugrott 2018.02.14 21:17

Már 1,1-1,9% közötti a vezető amerikai részvényindexek mai emelkedésének mértéke (a Nasdaq mutatja a legnagyobb pluszt) és közben a délutáni olajadat után a WTI is 2% feletti ugrást mutat. Ezzel már újra a 60 dolláros határ felett jár a kereskedés.

Nincs megállás: szárnyal Amerika, bár 4 éves csúcson a kötvényhozam 2018.02.14 20:25

Úgy tűnik, ha egyszer elindul az amerikai részvénypiac, akkor még az sem állítja meg, hogy közben a kötvényhozamok is szépen menetelnek felfelé. A 10 éves állampapír hozama ugyanis éppen az előbb ütött 4 éves csúcsot 2,91%-nál, de közben a három vezető index jókora emelkedésben jár már. A Dow Jones még "csak" 200 pont körüli emelkedéssel 0,6%-ot ment, de az S&P500 már 1%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal ugrott. Emiatt a félelem indexnek is nevezett, a várt volatilitást mutató VIX-index 22%-kal 19% körülre szakadt ma, ami a hosszú távú történelmi átlag alatti értéket jelenti.

Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak 2018.02.14 18:40

A várt 1,9%-ra süllyedés helyett 2,1%-on stagnált januárban éves alapon az amerikai infláció és a kiskereskedelmi forgalom is 0,3%-kal csökkent. Mindkét adat nyugtalansággal töltheti el a befektetőket, miszerint az újraéledő amerikai infláció a Fedet a korábban gondoltnál gyorsabb kamatemelésekre sarkallhatja. Február elején egy béradat alakult a várt felett, akkor az inflációs és kamatemelési félelmek megugrasztották a kötvényhozamokat, amelyek beomlasztották a túlhúzott tőzsdéket.

2018.02.14 14:34 Meglepetés az amerikai inflációban!

Most a kötvényhozamok szintén emelkedtek az inflációs adatra, a 10 éves amerikai államkötvény hozama 2,82%-ról 2,88%-ra ugrott és ott is maradt, de a tőzsdék csak néhány percre szakadtak, aztán gyorsan lerázták magukról a mínuszokat és most már mérsékelt pluszban járnak. A Dow Jones 0,2%-os, az S&P500 0,6%-os, a Nasdaq pedig 1,1%-os emelkedést mutat jelenleg.

Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak

A Dow 30 komponense közül most a legnagyobb emelkedést a Nike papírjai mutatják (köze 2%), míg a legnagyobb esést a Procter papírjai (másfél százalék).

Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak

"Ugyanarra" a jelenségre (a várt feletti infláció kötvénypiaci következményeire) emelkednek tehát ma a részvénypiacok, mint amire múlt héten még szakadtak. Legfeljebb a meglepetés-faktor nem akkora már, mint néhány napja, hiszen tegnap mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha várt feletti lesz az infláció, akkor eshetnek a tőzsdék. Ezt sokan megjátszhatták, aztán a gyors pozíciózárások miatt végülis visszakapaszkodtak az indexek.

2018.02.13 15:35 Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ

Még egy furcsaság van a mai mozgásokban: a megugró amerikai hozamkörnyezet mellett a dollár újra esni kezdett az euróval szemben (az inflációs adatra kezdetben még erősödött, aztán 1,23-ról 1,24 fölé esett az euróval szemben), azaz most itt is a logikával ellentétes mozgások zajlanak.

Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak

Az olaj (WTI spot) árfolyam 1%-os emelkedéssel a 60 dolláros kerek szintet közelíti alulról egy délutáni olajpiaci tartalékadat és a gyengülő dollár hatására.

Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium