Tarthatóak a kitűzött célok a Telekomnál

2019. augusztus 8. 09:22    
nyomtatás
 
Tegnap piaczárást követően tette közzé második negyedéves számait a Magyar Telekom, a ma reggeli sajtótájékoztatón Szabó János, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese értékelte a trendeket.


Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

 • Frekvenciaértékesítés: A hazai távközlés egyik fontos témája az idei frekvenciaértékesítés, hiszen a jövőbeni hálózatfejlesztés alapját képezik azok a frekvenciák, amiket most értékesítenek. Ma 12 óráig jelentkezhetnek a potenciális jelöltek a frekvenciatenderen, szeptember-októberben zajlik a 4 kiírt frekvenciasávra a tender, most előzetes árbeadás történik, amit az NMHH-val történő egyeztetés követ, a végeredményt ősszel hirdetik ki.
 • Verseny: A következő időszakban egyre erősebb lesz a verseny az integrált szolgáltatásértékesítésben, például a Vodafone és a UPC egyesülése kapcsán, a két szolgáltató a következő időszakban integrált ajánlatokkal jelenhet majd meg.
 • Digi: a Digi mobilszolgáltatása elindult, azt már korábban lehetett tudni, hogy a Digi árazása kihívást fog jelenteni a már piacon lévő szolgáltatóknak, és erre reagálniuk kell a versenytársaknak, a Digi szolgáltatása azonban egyelőre még csak tesztjellegű, a Digi árazásával kapcsolatban messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni.
 • Hálózatfejlesztés: Erős felfutás látható a Telekomnál a hálózatfejlesztésben, a fejlesztéseknek köszönhetően 131 ezer újabb háztartást ért el az első félévben optikai végponttal a Telekom.
 • Észak-Macedónia: Megtörtént a trendforduló, elsősorban az integrált szolgáltatásoknak köszönhetően emelkednek a bevételek, a MakTel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a vezetékes, például a TV-szolgáltatásokban is piacvezető legyen. A háztartások 44 százalékában egyébként már konvergens termékekkel van jelen a MakTel.
 • Bevételek: A menedzsment 2019-re továbbra is a bevételek mérsékelt csökkenésével számol, egyrészt azért, mert az eszközértékesítés bevételeit nem lehet a végtelenségig növelni, másrészt a Huawei-botrány elbizonytalanította a felhasználókat, de az is igaz, hogy a menedzsment korábbi várakozásának megfelelően a rendszerintegrációban nem lesz olyan erős a bevétel, mint tavaly.
 • EBITDA: Továbbra is enyhe növekedéssel számol a menedzsment, részben az észak-macedón operáció pozitív hozzájárulása miatt.
 • Célok/féléves teljesülés: A menedzsment továbbra is enyhe csökkenéssel számol az idei bevételekben, annak ellenére, hogy az első félévben 0,4 százalékkal 319,7 milliárd forintra emelkedett a csoportszintű bevétel. Az EBITDA növekedése idén 1-2 százalék lehet, az első félévben 0,9 százalékkal 93,6 milliárd forintra nőtt. A beruházások szintje 2019-ben a kitűzött célok alapján stabil lehet 2018-hoz képest, itt előrébb jár a Telekom, hiszen az első félévben 9,6 százalékkal 33,8 milliárd forintra nőtt a Capex, elsősorban az optikai hálózat kiépítése miatt, ennek a pozitívuma, hogy a már hálózatba kötött háztartásokat lehet monetizálni. A szabad cash flow az első félévben csupán 4,1 milliárd forint volt, az azonban jellemző, hogy szezonálisan gyengébb az első félév (például az osztalékfizetés miatt), a második félév erősebb lesz, az ingatlanértékesítések eredménye is a második félévben fog megjelenni, összességében a 2019-es célkitűzések tarthatók.
 • Huawei: A készülékértékesítés bevételeinek visszaesésében részben a Huawe-ügy miatti bizonytalanság áll, erre azonban a Telekomnak nincsen ráhatása, de az látszik, hogy ahogy megtörtént a megállapodás, ahogy csökkent a fenyegetettség élénkült az ügyfelek részéről a Huawei-készülékek iránti érdeklődés.
 • T-Systems: A cél továbbra is az, hogy a tranzakció még idén lezáruljon, a folyamat azonban komplex, jelenleg is zajlik az átvilágítás, amelynek eredményeként akár módosulhat is az előzetes megállapodás, így akár újabb tárgyalások is következhetnek, és a tranzakció lezárásához GVH-jóváhagyás is szükséges.
 • Osztalék: Arra a kérdésünkre, hogy a T-Systems eladásából befolyó több tízmilliárd forintos összegre tekintettel módosulhat-e a Telekom osztalékpolitikája, vagyis emelkedhet-e az osztalék, Szabó János elmondta, hogy a jelenlegi célkitűzés továbbra is az, hogy az idei eredmény után részvényenként 27 forint osztalékot fizethet a vállalat, ami erős ajánlat, figyelembe véve, hogy például frekvenciavásárlás előtt áll a vállalat, 2013-2014-ben frekvenciavásárlás idején például nem fizetett osztalékot a Telekom. Az osztalékkal kapcsolatban fontos, hogy a menedzsment az idei évben szeretné lezárni, hogy mi lesz a Telekom osztalékpolitikája a következő években, ez most hiányzik, az új osztalékpolitikának előremutatónak és kiszámíthatónak kell lennie.
 • Székház: Megkérdeztük azt is, hogy ha létrejön a T-Systems-tranzakció, akkor hogyan változik az új székház hasznosítása, ahol jelenleg a T-Systems alkalmazottai is dolgoznak. Szabó János elmondta, hogy az egyeztetések még folynak, a forgatókönyvek között szerepel az is, hogy akár maradhat is a T-Systems a székházban.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium