Vajon változik a Telekom osztaléka?

2019. augusztus 5. 14:43    
nyomtatás
 
Erős volt a tavalyi második negyedév a Magyar Telekomnál, főleg a Rendszerintegráció/IT területen, részben emiatt csökkenhettek az idei második negyedévben a bevételek. Szerdán jelent a Telekom, úgyhogy akkor már tisztábban láthatunk, kíváncsian várjuk, hogy az első félév számai alapján változtat-e a menedzsment az idei célokon, változik-e az osztalékpálya, és mit mondanak a T-Systems eladásáról.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


A konszenzus alapján az elemzők arra számítanak, hogy a Telekom bevételei több mint 3 százalékkal közel 162 milliárd forintra csökkennek, az EBITDA viszont mérsékelten, 50,8 milliárd forintra emelkedhet, így az EBITDA marzs 31,4 százalékra javul. A működési eredmény tavalyhoz képest szintén mérsékelten, 21,5 milliárd forintra emelkedhet, az adózott eredmény pedig 11,5 milliárd forintra csökkenhet.

A bevételek csökkenése elsősorban bázishatásra vezethető vissza, hiszen egy évvel korábban, a tavalyi második negyedévben kiugróan magas, több mint 33 milliárd forint volt a bevétel a Rendszerintegráció/IT szegmensben (akkor a csoport bevételeinek ötödét az RI/IT adta), hasonlóan magas bevételt vélhetően nem realizált itt a vállalat. Ezzel szemben állhatott a negyedévben a korábbi negyedévek húzószegmenseiben (készülékértékesítés, mobil szélessáv, TV) a bevételek emelkedése, összességében azonban mérsékelten csökkenhettek év/év alapon a bevételek a Telekomnál. Az elemzők azzal számolnak, hogy az EBITDA nagyjából szinten marad, az viszont nem egyértelmű, hogy minden elemző kalkulált-e az IFRS 16 szabályra való átállás hatásaival.

Vajon változik a Telekom osztaléka?A szerdán piaczárás után következő gyorsjelentésben az alábbi kérdésekre keressük majd a választ:
  • Hogyan kommentálja a menedzsment a T-Systems eladását?
  • Továbbra is jöttek-e az állami megbízások az ICT területen?
  • Továbbra is tartja-e a menedzsment a korábban kiadott 2019-es publikus célkitűzéseket? (enyhe csökkenés a bevételekben, 1-2 százalékos EBITDA-növekedés, kb. 5 százalékos szabad cash-flow növekedés, részvényenként 27 forintos osztalék)
  • Folytatódtak-e az elmúlt negyedévekben látható kedvező folyamatok a macedón leányvállalatnál?
  • Változik-e az osztalékpálya a T-Systems eladásának hatására?

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium