Előfizetői tartalom

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?

Portfolio
Komoly problémává vált Svájcban az erős frank, ami nagy fájdalmat okoz a gazdaságnak, ez pedig tükröződik a részvénypiac teljesítményében is. A 20 legnagyobb svájci céget tömörítő SMI gyakorlatilag 2009 márciusa óta alulteljesíti a fontosabb fejlett piaci indexeket, az elmúlt hónapokban pedig a lemaradás csak nőtt. Mindez persze nem meglepő, hiszen a benchmark komponensek többsége a globális piacokon működő, nagy exportkitettséggel rendelkező vállalat. Értékeltség tekintetében a svájci részvénypiac a jelenlegi szinteken sem tekinthető olcsónak, hiszen az átlagosnál magasabb P/E ráták mellé átlag alatti EPS-növekedés társul az elemzői várakozások alapján. Ez persze a jövőben könnyen változhat.

A frankerősödés háttere Jóideje, egész pontosan 2009 októbere óta erősödik töretlenül a svájci frank az euróval szemben, az elmúlt hónapok pánikszerű tőzsdei zuhanásai közepette pedig a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy az EUR/CHF közel került a paritáshoz. A frank hagyományosan menekülő devizának számít, így a globális kockázati étvágy csökkenése automatikusan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés