Trump nemzetbiztonsági kockázatok miatt állja útját egy gigafelvásárlásnak

2018. március 13. 10:03    
nyomtatás
 
Donald Trump állja útját a felvásárlásnak, ami minden idők legnagyobb akvizíciója lett volna a technológia szektorban: megakadályozza, hogy a Broadcom megvegye a Qualcommot. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági kockázatokat lát a felvásárlásban, attól tart, hogy túl nagy lesz Kína befolyása a mobil távközlési eszközök piacán.

Kereskedés QUALCOMM-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Ha a szingapúri Broadcom megvenné az amerikai Qualcommot, azzal egy távol-keleti cég kezébe kerülne az a chipgyártó, ami addig vezető szerepet játszott a mobilkommunikációs eszközök fejlesztésében és az iparági standardok felállításában.

A Qualcomm a Huawei legnagyobb versenytársa. A Broadcom 117 milliárd dolláros ajánlatot tett a Qualcommra, de az amerikai cég ezt visszautasította. Ezt követően vizsgálta meg a külföldi befektetések amerikai bizottsága (CFIUS) a tranzakciót, ami azért felel, hogy vizsgálja a külföldi vállalatok részesedésszerzését az amerikai vállalatokban. A hatóság arra fókuszált a vizsgálat során, hogy a Broadcom vajon megvonja-e a kutatás-fejlesztési pénzeket majd a Qualcommtól a felvásárlás után, hogy megnehezítse a piaci versenyt és hogy mekkora kockázat jelentenek a Broadcom többi partnere.

A hatóság szerint a Qualcomm piacvezető az 5G-technológia terén és ha a kínai dominancia érvényesülne, az jelentős nemzetbiztonsági kockázatokkal járna az Egyesült Államok számára. Az ügyhöz közel álló források szerint ha a felvásárlás megtörténne, abban az esetben 10 éven belül a kínaiak piacvezetők lenének az 5G-technológiában és az amerikai távközlési szolgáltatóknak nem marad majd választási lehetőségük. Mindenképpen Huawei eszközt kell majd venniük.

A Broadcom közölte, hogy vizsgálják az elnöki utasítást és nem értenek egyet azzal, hogy az akvizíció nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

Ez az ötödik alkalom, hogy egy amerikai elnök egy felvásárlás útját állta, ebből Trump elnöksége alatt ez a második.

Trump nemzetbiztonsági kockázatok miatt állja útját egy gigafelvásárlásnak(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium