Új cég jön a magyar tőzsdére

2019. január 8. 11:28    
nyomtatás
 
Csütörtökön indul a kereskedés egy új magyar tőzsdei cég részvényeivel. A nemzetközi terjeszkedést tervező, éttermi vendéglátással foglalkozó Cyberg papírjait a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán lehet majd megvásárolni.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Mivel foglalkozik a Cyberg?


A Cyberg éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozik, jelenleg egy fast casual dining éttermet üzemeltet Budapesten a Petőfi Sándor utcában a KAJAHU-t. Az éttermet egy új koncepció alapján építette és üzemelteti, amelynek egyik kulcseleme a digitalizáció. Az asztalokba épített érintőképernyőkön keresztül a vendégek önállóan tudnak rendelni, egymással chat-elni és digitális tartalmakat fogyasztani. A Petőfi Sándor utcai étterem 2017-ben 22 százalékos kapacitáskihasználtsággal működött, naponta átlagosan 240 vendég fogyasztott az étteremben, egy vendég átlagos nettó kosárértéke 6,5 euró volt.

Új cég jön a magyar tőzsdére

Forrás: Kajahu

Új cég jön a magyar tőzsdére

Forrás: Kajahu

A Kibocsátó mobil alkalmazásán, a BOOKER-en keresztül a vendégek 2018. decemberétől online tudnak asztalt foglalni, rendelni, fizetni és különböző kedvezmények is elérhetőek a számukra. A BOOKER hivatalos indulási időpontja 2018. december, a digitális platform másik kulcseleme, a független alkalmazásbolt elindítása a zászlóshajó éttermek megnyitásával és a franchise hálózat kiépítésével párhuzamosan fog megtörténni.


Cél a nemzetközi terjeszkedés


A Cyberg 2017-ben értékesítette az első magyarországi master franchise jogot, a megállapodás értelmében országszerte 10 KAJAHU étterem nyílik a következő 10 évben, ebből 4-et Budapesten, 6-ot pedig vidéki nagyvárosokban nyitnak.

A magyarországi étteremnyitásokkal párhuzamosan nemzetközi terjeszkedést is tervez a cég. Tavaly áprilisban a Cyberg értékesítette az első nemzetközi master franchise jogot, a Region Capital Holding vállalta, hogy 2030-ig összesen 73 KAJAHU éttermet fog megnyitni Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban:
 • Ausztria 20 étterem: Bécs 10, Salzburg 2, Graz 2, Klagenfurt 2, Innsbruck 2, Linz 2
 • Lengyelország 40 étterem: Varsó: 8, Lódz 5, Krakkó 7, Wroclaw 6, Poznan 4, Gdansk 4 Szcecin 3, Lublin 2, Katowice 1
 • Csehország 10 étterem: Prága 6, Brno 2, Ostrava 1, Plzen 1
 • Szlovákia 3 étterem: Pozsony 3


A két első étterem idén október végéig nyílik meg Bécsben és Pozsonyban.

A Cyberg zászlóshajó éttermeket is nyit, ott az ütemezés a következő:
 • London: A nyitás várható időpontja 2019. július (a folyamatban lévő Brexit tárgyalások eredményétől függően változhat)
 • Madrid: A nyitás várható időpontja 2020. január
 • Párizs: A nyitás várható időpontja 2020. január
 • New York: A nyitás várható időpontja 2020.április
 • Shanghai: A nyitás időpontja várható 2020. júliusA Cyberg számokban


 • 2015 és 2017 között évente átlagosan 86%-kal nőtt a cég bevétele, 2017-ben 182,2 millió forintot ért el
 • az elmúlt években veszteséges volt a cég, már üzemi szinten is, de a bevételek növekedésével párhuzamosan mérséklődnek a veszteségek: 2017-ben már csak 30 millió forint vesztesége volt a működési eredmény szintjén
 • adózott eredménye 31,8 millió forint veszteség volt 2017-ben
 • az EBITDA viszont bár csak minimálisan, de pozitív lett a 2017-es pénzügyi évben
 • 2018-ban a bevételnövekedés a korábbinál kisebb dinamikával, de folytatódott: az egy évvel korábbi 52,3 millióról 56,5 millióra nőtt a bevétel az első negyedévben, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg
 • a január-áprilisi időszakban nagyobb volt a negyedéves veszteség, mint egy évvel korábban, ami főként a személyi jellegű ráfordítások növekedésének tudható be: 24,3 millióról 29,3 millióra nőtt a veszteség a működési eredmény szintjén
 • a cég indoklása szerint a bérköltségek növekedésének oka, hogy a nemzetközi üzletfejlesztésre és az IT fejlesztések koordinálására új menedzsment tagokat neveztek ki
 • adózott eredménye 29,289 milliós veszteség volt 2018 első negyedévében

Új cég jön a magyar tőzsdéreTulajdonosok


A Cyberg nagytulajdonosai magánszemélyek (Rózsa Balázs vezérigazgató, Szabó Zoltán és Balogh Ottó) a cégeiken keresztül, az 5 százalék alatti tulajdonosok között van többek között Ács Balázs és Tibor Dávid a Masterplast tulajdonosai, de az OTP, az Equilor, a Generali, az Accorde és az Amundi alapjainak is van részesedése a vállalatban.

Új cég jön a magyar tőzsdére
Úton a tőzsde felé


 • 2018. május 23-án a Cyberg közgyűlése határozott arról, hogy nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulnak és a már korábban zárt körben kibocsátott 2,813 millió darab törzsrészvényüket a BÉT Xtend piacán regisztrálják.
 • 2018. október 19-én regisztrálták a Cyberg részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán, a vállalat működési formája nyilvánosan működő részvénytársaságra változott.
 • 2018. november 7-én sikeresen lezárult a vállalat zártkörű tőkebevonása, ezután az igazgatótanács zártkörű tőkeemelésről döntött, a jegyzett tőkét 298,4 millió forintra emelték fel. A zártkörű tőkeemelés során kibocsátott részvények kibocsátási értéke 307,6 millió forint volt, amelyet a tőkeemelésben résztvevő személyek teljes egészében, pénzbeli hozzájárulás útján a Cyberg rendelkezésre bocsátottak, a zártkörű tőkeemelést a cégbíróság 2018. november 19-én jegyezte be.
 • A részvényekkel a kereskedés a BÉT Xtend piacán 2019. január 10-én kezdődik meg.


Új cég jön a magyar tőzsdéreKockázatok


A Cyberg a részvényeivel kapcsolatos kockázatok között kiemeli, hogy (mint ahogy azt a tavaly debütált Megakrán papíroknál is láthattuk) nem vehető biztosra, hogy a Cyberg-részvények Xtend piacon való kereskedése megkezdését követően másodpiaci kereskedés alakul ki, és az sem garantálható, hogy a kialakuló másodpiaci kereskedés megfelelő likviditást biztosít. Előfordulhat, hogy a részvényeseknek csak korlátozott lehetőségük lesz a részvények értékesítésére, vagy a megfelelő likviditással rendelkező hasonló értékpapírokhoz képest kedvezőtlenebb feltételek mellett tudják értékesíteni azokat. A kevésbé likvid piac kedvezőtlen hatással lehet a részvények árfolyamára, jelentős árfolyamcsökkenést okozhat nagyobb eladók megjelenése, korlátozott lehet egy adott pillanatban az eladók és a vevők száma, illetve az eladni és megvásárolni kívánt részvények mennyisége, továbbá nőhet az árfolyam volatilitása is, amely hatás tovább erősödhet esetleges későbbi részvénykibocsátások esetén.

Címlapkép: BÉT

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium