Újabb céget veszíthetünk el a magyar tőzsdén

2018. június 12. 13:55    
nyomtatás
 
A Plotinusnál 2017-ben már felvetődött a tőzsdéről történő kivezetés gondolata, a társaság közgyűlésén azonban nem sikerült megszavazni a kivezetést, amely úgy tűnik továbbra is napirenden van. A Plotinus június elején újabb saját részvényvisszavásárlási programot hirdetett meg, amelynek sikerétől függően egy későbbi közgyűlésen ismét napirendre tűzhetik a társaság tőzsdei kivezetését. A témában megkérdeztük Zsiday Viktort, a Plotinus egyik tulajdonosát, aki továbbra is a kivezetés mellett foglal állást.

Kereskedés Plotinus-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Korábban már felvetődött a Plotinus kivezetése


A Plotinus vezetése először tavaly januárban jelentette be, hogy kivezetnék a társaság részvényeit a magyar tőzsdéről. A hivatalos indoklás szerint a Plotinusnak azért kellett volna távoznia a tőzsdéről, mert a reálgazdasági tevékenységek arányát a menedzsment nem tudta olyan ütemben növelni, ahogyan szerette volna, eközben pedig a tőzsdei jelenléttel járó kötelezettségek egyre komolyabb erőforrásokat kötötték le, miközben az a cég vezetői szerint nem járt jelentősebb előnnyel. A társaság 2017. áprilisában megtartott közgyűlésén döntöttek volna a Plotinus kivezetéséről, azonban mivel a közgyűlésen nem jelent meg a 50 százalék +1 szavazati jogot megtestesítő részvény tulajdonosa, ezért a tavaly áprilisi közgyűlésen nem sikerült megszavazni a Plotinus papírjainak kivezetését a tőzsdéről.

A társaságnál azonban továbbra is napirenden van a tőzsdéről való kivonulás, a Plotinus 2018. június 5-én újabb részvény-visszavásárlási programot hirdetett meg, a mellékelt közlemény pedig a program sikerétől függően ismét meglebegtette a tőzsdei távozás lehetőségét.

A Plotinus június 11-től augusztus 30-ig 300 000 darab saját részvényt kíván visszavásárolni, fix, 6000 forintos árfolyamon. A részvény-visszavásárlási programmal a társaság a rendelkezésére álló készpénzt kívánta visszajuttatni a tulajdonosai számára, a program befejezése után a Plotinus részvényesei egy későbbi közgyűlésen ismét dönthetnek majd a tőzsdéről való távozásról, mérlegelve a tőzsdén maradás költségeit és előnyeit.

A Plotinus tegnap közzétett tájékoztatása szerint a társaság június 11-én 222 945 darab saját részvényt vásárolt vissza 6000 forintos árfolyamon, amelyet követően a társaság tulajdonosi szerkezete az alábbiak szerint módosult:
  • A Keletfa Kft összesen 36 000 darab részvényt adott el, ezzel 11,52 százalékról 4,61 százalékra csökkent a cég részesedése.
  • A Zsiday Viktor 100 százalékos tulajdonában álló Tündérszikla Zrt. 112 110 részvényt értékesített, ezzel Zsiday Viktor részesedése 26,65 százalékról 5,13 százalékra csökkent.
  • Az egy tulajdonosi körbe tartozó Zala család 65 884 darab részvény adott el, ezzel részesedésük 21,09 százalékról 8,45 százalékra csökkent.


Zsiday Viktor ismét a kivezetésre szavazna


Megkérdeztük Zsiday Viktort, a Plotinus Nyrt. egyik tulajdonosát, aki elmondta, hogy 2017-ben a társaság menedzsmentje ki kívánta vezetni a Plotinust a tőzsdéről, ezzel összefüggésben a cégnél képződő pénzt vissza kívánták juttatni a részvényeseknek és a Plotinus ezen az úton halad az elmúlt másfél évben. A 2017-es részvényvisszavásárlási hullám, a 2018-as osztalékfizetés, és a következő részvényvisszavásárlási program jelenleg is zajlik, a társaság folyamatosan juttatja vissza a pénzeszközöket a tulajdonosai számára, majd a tulajdonosok döntése alapján kerülhetne a sor a cég tőzsdéről történő kivezetésére.

Zsiday Viktor kiemelte, hogy a cég piaci kapitalizációja 2017 elején megközelítőleg 5 milliárd forint volt, azonban, ha a társaság az előirányzott mennyiségű részvényt visszavásárolja, a Plotinus piaci kapitalizációja 1,2-1,3 milliárd forintra csökkenhet, és ekkora méret mellett a tulajdonosoknak el kell majd döntenie, hogy a tőzsdén maradás előnyei ellensúlyozzák a tőzsdei jelenlét költségeit.

A befektetési szakember szerint a tőzsdén maradás legfőbb előnye a magánszemélyek számára az, hogy Tartós Befektetési Számlán tarthatják a papírjaikat, és a Plotinus korábbi közgyűlésén éppen azt nehezményezték a befektetők, hogy a részvényeket nem tarthatnák TBSZ számlán, ha a cég távozik a tőzsdéről.

Zsiday Viktor kiemelte, hogy az elmúlt időszak folyamán sok kisrészvény árfolyama emelkedett nagyot, és érezhetően vonzóbbá vált a tőzsdei jelenlét a cégek számára, a Mészáros-cégek tőzsdei megjelenése után a Wallis az Altera segítségével lépett a hazai tőzsdére, a következő tőzsdére lépő pedig Wáberer György logisztikai parkja lehet, ezért Zsiday vélekedése szerint összességében lehet a tőzsdei jelenlétnek önállóan is külön hozzáadott értéke a vállalatok által birtokolt vagyonelemeken felül.

A tőkepiaci szakértő szerint a Plotinus tulajdonosainak mérlegelnie kell, hogy jelent-e számukra akkora értéknövekményt a tőzsdei jelenlét, amely a maradást indokolná. Mindemellett a befektetési szakértő azt is hozzátette, ő személy szerint jobban örülne, ha a Plotinus nem tőzsdei cég lenne, de korábban úgy tűnt, hogy a tulajdonosok jelentős része nem pártolta a tőzsdéről való kivonulást. A társaság tavalyi közgyűlésén Zsiday Viktor a kivonulásra voksolt, és most is úgy gondolja, hogy új tőkebevonás hiányában a jelenlegi cégmérethez képest jelentős költségeket jelent a tőzsdén maradás, azonban a végső döntést természetesen a társaság tulajdonosai hozzák majd meg.

Nagy mozgások az árfolyamban


A tavaly januári bejelentés után hónapokig 5700 forint környékén ugrált a részvény, április után azonban meredek emelkedést követően 7000 forint környékéig emelkedett a Plotinus. Az elmúlt napokban azonban meredeken esett az árfolyam, és végül a részvény-visszavásárláskor meghirdetett 6000 forint közelébe állt be.

Újabb céget veszíthetünk el a magyar tőzsdén


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium