Nagyon jó év lehet 2018 a cégfelvásárlási piacon

2018. május 9. 13:30    
nyomtatás
 
Már az első negyedévben meghaladta az 1000 milliárd dollárt a világ cégfelvásárlásainak értéke, ami számottevő növekedés a megelőző év azonos időszaki 749 milliárd dollárjához képest - derül ki a KPMG elemzéséből. Idehaza a Telenor eladásával minden bizonnyal megdőlt a legnagyobb hazai cégfelvásárlás rekordja, és jó eséllyel megdől az egész éves tranzakciós rekord is.


Jó év lehet 2018 a cégfelvásárlási piacon, hiszen a tranzakciók értéke idén már az első negyedévben meghaladta az ezer milliárd dollárt, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 749 milliárd dollár értékű tranzakciót zártak le. A KPMG elemzése szerint az eredmény részben annak eredménye, hogy alaposan - mintegy 30 százalékkal 124 millió dollárra - emelkedett az egy adásvétel során gazdát cserélő cégérték. A társaságok, vagy eszközeik iránt mutatkozó kereslet továbbra is magas maradhat, mivel az alacsony kamatok, a magas profitok, vagyis a kihelyezhető pénz bősége növeli a vállalatok és befektetési alapok étvágyát, az emelkedő árak pedig javítják a tulajdonosok eladási hajlandóságát.

Ami a határokon átívelő tranzakciókat illeti, az elemzők a világban felsejlő geopolitikai kockázatok ellenére is optimisták, mert a jó vállalatok erőteljes potenciális növekedést ígérnek, bárhol is dolgozzanak. Az ilyen tranzakciók száma az összes felvásárlások között hosszú évek óta 20 és 25 százalék között ingadozik, de az elemzés most további elmozdulást vár a magasabb érték felé.

Ami a felvásárlások szektorok közötti megoszlását illeti, az adatokból jól látható, hogy a technológiai cégek iránti kereslet a válság után először - 2015-ben - a pénzügyi szférában ugrott meg, tavaly pedig nagyon belehúzott a kereskedelem és az ipar is, előbbinél háromszorosára, utóbbinál kétszeresére növekedett az éven belül tech cégekbe invesztált összeg.


A pénzbőség, és a javuló vállalati profitok a magyar piacon is a tranzakciók számának és értékének emelkedését vetítik előre. Simonyi Tamás, a KPMG szenior partnere szerint a Telenor eladásával feltehetőleg máris megdőlt a legnagyobb értékesített magyar cég rekordja, bár a tranzakcióban a társaság egész régiós érdekeltsége cserélt gazdát, és ezen belül nem nevesítették, hogy milyen értéket tulajdonítottak a magyar leányvállalatnak. Ennek ellenére jó esély van rá, hogy idén megdőljön az egész éves magyar cégfelvásárlási rekord is, hiszen további nagyértékű tranzakciók vannak kilátásban.

A magyar piacot az elmúlt években egyértelműen azok a tranzakciók uralták, amelynek mindkét oldalán magyar résztvevők álltak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium