Visszavágta a Richter célárát a Concorde

2019. május 15. 16:48    
nyomtatás
 
A Richter pénteki gyorsjelentése után sorra érkeznek az elemzői reakciók, kedden a Jefferies mondott véleményt a Richter kilátásairól, míg ma a Concorde jelentkezett részletes elemzéssel, amelyben az összességében rosszul sikerült gyorsjelentés után a felhalmozási ajánlás fenntartása mellett 6 100 forintról 5 800 forintra vágták vissza a Richter-részvények célárát.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Richter múlt pénteken tette közzé az első negyedéves gyorsjelentését, a társaság tisztított számait a Concorde legfrissebb elemzésében összességében negatívan értékelte. A Richternél az első negyedéves üzleti tevékenység eredményét az Allergantól kapott egyszeri, az értékesítéshez köthető 25,6 millió dolláros mérföldkő bevételtől megtisztítva a gyógyszergyártási tevékenység tisztított üzleti eredményhányada csupán 8,3 százalékos volt, és az összes Vraylar-hoz köthető, negyedéves royalty és mérföldkőbevételtől megtisztítva ez az érték megközelítőleg 2 százalékos volt. A tisztított üzleti eredményhányad gyengesége mögött elsősorban a magas-marzsú orosz értékesítések csökkenése és a gyenge Esmya eladások mellett a szerializációs költségek és a közép- és kelet európai országok emelkedő bérköltsége állt.

A szerializációs követelményeknek való megfelelés negatívan hatott a Richter kapacitáskihasználására, ami leginkább a hagyományos generikus termékportfóliót érintette. A szerializáció bevezetésével kapcsolatos költségek miatt az idei árbevétel nagyjából 20 millió euróval kehet alacsonyabb a Richter szerint. Mindez rosszul érintette a Richter első negyedéves eladásait, és eltart majd egy ideig, amíg a cég teljesen megfelel a vonatkozó követelményeknek. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a szerializáció magasabb gyártási költségekhez és így alacsonyabb marzsokhoz vezet a jövőben, azonban az elemző kiemeli, hogy a Richter első negyedéves marzsa nem tekinthető normálisnak és a marzsok javulhatnak majd az év előrehaladtával.

A Vraylar-értékesítések növekedése még mindig kiemelkedő (70 százalék év/év alapon) és a növekedés gyorsabb, mint amit az Allergan a készítmény bevezetésekor előrejelzett. A Concorde várakozásai szerint a Vraylarból származó bevétel 570 millió dollár lehet 2019-ben, amiben még nincsenek benne a készítmény bipoláris depresszió indikációra való kiterjesztésének lehetséges pozitív hatásai. Az új indikáció maximálisan további 300-500 millió dollárral növelhetné a készítményből származó árbevételt a következő évtized folyamán. Az új indikáció jóváhagyása részvényenként 500 forintot jelenthet, ami minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve a jelenlegi, 5 800 forintos célárnál 9 százalékkal magasabb célárat jelentene. Ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) nem hagyná jóvá a készítmény bipoláris depresszióra vonatkozó indikációját, az negatív árfolyam reakciót vonathatna maga után a Richter esetében.

A Richter a gyorsjelentés után tette közzé a frissített előrejelzéseit, a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó, 2-3 százalékos árbevétel növekedési várakozásait. A cég az Egyesült Államokban továbbra is stagnáló értékesítésekkel számol a Vraylarból származó royalty-bevétel, és az értékesítéshez kapcsolódó egyszeri bevételeket leszámítva, miközben a Richter látszólag mindezeket a Vraylartól, az idei évre várt növekedési potenciáljának hatásaival együtt belefoglalja az idei, teljes értékesítésekre vonatkozó várakozásaiba, ami nagyon zavaró. A cég emellett fenntartotta az idei, 12 százalékos üzemi eredményhányadra vonatkozó várakozásait, azok után is, hogy az idei árbevételre vonatkozó várakozások már minden, a Vraylarra vonatkozó, pozitív hatást is tartalmaznak.

Az Esmya értékesítései esetében a Richter tovább vágott a várakozásain, felismerve, hogy a kereslet továbbra is csökken, miután a készítménnyel kapcsolatban felmerült problémák miatt az Európai Gyógyszerügynökség korábban korlátozásokat javasolt az Esmya használatával kapcsolatban. A készítménytől a menedzsment az idei évben 25 millió eurós bevételt vár, a korábbi negyedév 35 millió eurós becslésével szemben. A készítménnyel kapcsolatban Európában felmerült problémák nyomán a növekvő szabályozói aggodalmak és költségek merültek fel az Esmya Egyesült Államokban történő bevezetésében, ami jelentősen visszavetette az Esmya USA-ban történő bevezetésének reményét.

Összességében a Richter arra számít, hogy a Vraylarból származó magasabb árbevétel pozitív hatásának ellensúlyoznia kell a magas marzsú generikus termék-értékesítések és az Esmya visszaesését és az idei évre vonatkozó üzleti tevékenység eredményében.

A Concorde 6 100 forintról 5 800 forintra csökkentette a Richter-részvények 12-hónapos célárát, az új célár 13,2 százalékkal magasabb a Richter keddi záróárához képest, az elemzőház mindemellett fenntartotta a Richterre vonatkozó felhalmozási ajánlását. A Concorde a modelljében a cariprazine-t részvényenként 950 forintra értékelte, de ez nem tartalmazta a Vraylar bipoláris depresszió indikációjára történő kiterjesztésének pozitív hatását. Az FDA várhatóan május végén hagyhatja jóvá a Vraylar bipoláris depresszió indikációs kiterjesztését, az FDA pozitív döntése a növekvő eladások mellett az üzleti tevékenység eredményét is növelheti, különösen azért, mert a bipoláris depresszió szegmensben kevesebb a rivális a skizofréniával összehasonlítva.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium