A jövő naperőművét építik fel Angliában

2019. március 12. 09:50    
nyomtatás
 
Mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből fog állni az Egyesült Királyság legnagyobb, már támogatásmentes naperőműve, amely idén áll majd termelésbe - számolt be a Financial Times. Tíz éven belül a globális piac harmadát már ilyen napelemek tehetik ki.


A Gridserve nevű cég által Yorkban felépítendő szolárpark paneleit nem fixen rögzített, hanem a nap járását követni képes állványzatra szerelik fel, így az erőmű egy hasonló méretű, de hagyományos, "egyoldalú" naperőműhöz képest 20 százalékkal több villamos energia termelésére lesz képes. A kétoldalú panelek termelése, illetve a hátoldalra érkező fény mennyisége természetesen nagy mértékben függ a talaj felszínének jellegétől is. A 35 megawattos naperőmű mintegy 10 ezer háztartást tud majd árammal ellátni. A beruházás költségét az FT cikke nem közölte, de a kétoldalú napelemek ára nem sokkal drágább a hagyományosaknál az idézett Cedric Philibert, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzője szerint.

A kétoldalú fotovoltaikus panelek fejlesztése a napenergia ágazat egyik leggyorsabban fejlődő trendje, a hasonló projektek mindössze egy-két éve indultak, és globálisan összesen mintegy 1 GW ilyen kapacitás települt mindezidáig. A világszerte települő új villamosenergia-termelő kapacitások többsége már napenergia alapú, megelőzve egyebek mellett a földgázt és a szenet is - annak ellenére, hogy a megújuló alapú termelés támogatásai csökkennek. A kisebb-nagyobb erőműveket alkotó fotovoltaikus panelek teljesítménye ugyan évről-évre emelkedik, az árak pedig csökkennek, azonban az ilyen, látványosabb innovációk az elmúlt években nem alakították át a napelemeket.

Szűk tíz év múlva, 2028-ban azonban a kétoldalú panelek várhatóan a globális napenergia-piac mintegy egyharmadát tehetik ki egy, az Energy and Environment Science által idézett akadémiai előrejelzés szerint. A világrekordot jelentő legalacsonyabb árajánlat, amelyet naperőmű építésére tettek egy tenderen - 1,79 cent/kWh - , szintén kétoldalú paneleket tartalmazott. A 300 MW-os szaúdi projekt azonban végül nem valósult meg, mert a döntéshozók inkább a hagyományos, egyoldalú panelekből álló, valamivel drágább erőmű mellett döntöttek. Bár döntésüket nem indokolták meg, valószínű, hogy a legfontosabb érv a kétoldalú panelek ellen 2017-ben a technológia kipróbálatlansága lehetett.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Felpezsdül a hazai energetikai startup piac (x)

Karnyújtásnyira az akár 50 millió forint értékű MVM Edison fődíj. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium