Hiába a figyelmeztetések, ontják magukból a műanyagot a gyárak

2019. június 6. 10:14    
nyomtatás
 
A napjainkra kézzelfogható realitássá vált globális műanyagválság ellenére világszinten tovább emelkedett a műanyagtermelés 2018-ban. A globális műanyagtermelés tavaly mennyiségileg 3,2 százalékkal 359 millió tonnára bővült, míg 1990 óta a termelés több mint megháromszorozódott - közölte a PlasticsEurope. Európában már enyhén csökkent a termelés, az import viszont megugrott.


A műanyagok használata ellen folyó egyre több kampány és kezdeményezés eredménye egyelőre tehát nem tükröződik a termelési adatokon. A műanyaggyártók vezető európai szövetségének adatai szerint Kína egymagában a világ műanyaggyártásának 30 százalékát teljesíti, és ha lehet hinni a szervezet jelentésének - egyetlen év alatt megduplázta a termelését. Ázsia a globális plasztikgyártás több mint 50 százalékát, a szintén emelkedő termeléssel rendelkező Észak-Amerika pedig annak mintegy 18 százalékát valósítja meg.

Európa termelése ugyanakkor 4,3 százalékkal esett 2018-ban 2017-hez képest, az előző évi 3,4 százalékos bővülést követően. Fontos megjegyezni viszont, hogy az Egyesült Államokból származó európai behozatal 26 százalékkal emelkedett. Az európai műanyagfogyasztás 0,4 százalékkal nőtt, elsősorban a csomagoló- és építőipar által hajtva, amelyek messze megelőzik az autóipart.

A legnagyobb mennyiségben gyártott műanyag a polietilén (27%), a hőre keményedő műanyagok (21%), a polipropilén (19%) és a PVC (13%). Könnyű újrahasznosíthatósága ellenére a polietilén-tereftalát (PET) a gyártott műanyagoknak mennyiségileg mindössze 6 százalékát teszi ki.

(Euractiv/Journal de l'Environnement)

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium