Előfizetői tartalom

Egyre érdekesebb az orosz piac

Portfolio
A sokak által várt orosz olajipari konszolidációnak új lendületet adhat a legnagyobb olajmultik megjelenése. A Wall Street Journal értesülése szerint az egyszer már magát az orosz piacon megégető BP, a világ harmadik legnagyobb olajvállalata ismételten egy orosz befektetés mellett döntött. Az angol társaság 10%-ról 25%-ra kívánja növelni részesedését a Sidanko nevezetű cégben 380 m USD-ért. A nagy nemzetközi olajcégek (Exxon, Shell) eddig jellemzően termelés megosztási megállapodásokon keresztül voltak jelen az orosz piacon, azonban a BP döntése azonban a tőkebefektetéseket is ösztönözheti a versenytársak részéről, főként az idei évben esedékes két nagyobb privatizációs tranzakcióban.

Az angol BP 380 millió dollárért további 15%-os részesedést vásárol az Access/Renova és az Alfa Csoportból álló konzorciumtól. Mindkettő pénzügyi befektetőként invesztált korábban a Sidanko-ba. A Sidansko Oroszország nyolcadik legnagyobb olajcége, napi kitermelése 400 ezer hordó, ami a legkisebb OPEC tagállam Quatar kitermelésének kétharmada. A 380 m USD-ből kiindulva...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés