Előfizetői tartalom

Kapacitáskihasználtság és beruházás: nem lehet várni

Portfolio
Az elmúlt negyedévben a beruházások közel 20%-kal növekedtek. A bővülés igen dinamikus volt, melyben bázishatások (elsősorban az építési beruházások), az autópályaépítés is szerepet játszott, ugyanakkor a gépberuházások bővülése is igen jelentős, közel 14%-os növekedést mutatott. A kapacitáskihasználtság a feldolgozóiparban 2003 eleje óta folyamatosan emelkedik, mely a kapacitások bővítésének szükségességét is egyre inkább felveti. A feldolgozóipari beruházások jelentős növekedése nemcsak a legutóbbi negyedévre korlátozódott, hanem a múlt év második felében is szignifikáns növekedést mutatott.

A Kopint-Datorg felmérései már 2003 eleje óta a feldolgozóipari kapacitáskihasználtság növekedését mutatják. A ráta a 78.2%-os mélypontról az idei első negyedévre már 81.9%-ra emelkedett. Ehhez közeli érték 2000 utolsó negyedévében volt, amikor a GDP szintén 4.2%-kal emelkedett. A kapacitáskihasználtság növekedését elsősorban az exportra termelés felfutása okozza....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés