Portfolio signature

Nagy lendülettel kezdte az évet az Erste, az elemzőket is meglepték

A Reuters 736 millió euróról szóló elemzői konszenzusát felülmúló, 783 millió eurós nyereségről számolt be az Erste Csoport. Az osztrák bankcsoport elsősorban a nettó kamatbevételek szempontjából múlta felül a piaci várakozásokat, ugyanakkor a csoport hitelállománya év elején még stagnált. A magyar érdekeltség 64 millió eurót hozott, ami csökkenő adóterhelés mellett a többszöröse az egy évvel korábbinak. Idén egészen jó, 15% feletti tőkearányos megtérülést szeretne elérni a menedzsment.
A magyar Erste Bank több vezetője is beszélni fog a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, még nem késő regisztrálni!

A bankcsoport történetének a harmadik legnagyobb negyedéves nyereségéről beszélünk euróban kifejezve, a 783 millió eurós profit relatíve is tisztességes: évesítve kereken 16%-os tőkearányos megtérülésnek (ROE) felel meg. A piac kedvezően fogadhatja a várakozásokat felülmúló számokat, ami elsősorban a nettó kamatbevételek folytatódó, 4,7%-os növekedésének köszönhető.

Ami az egyes bevételi sorokat illeti:

  • a nettó kamatbevétel éves összevetésben 4,7%-kal 1,852 milliárd euróra emelkedett, leginkább Ausztriában, az emelkedő piaci kamatszint, valamint a hitelezés bővülése nyomán,
  • a nettó díj- és jutalékbevétel 10,8%-kal 712 millió euróra nőtt, szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is,
  • a nettó kereskedési eredmény 106 millió euróra csökkent, a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök eredménye 33 millió euróra nőtt, főleg átértékelődési hatások miatt.

A működési bevétel így összességében 11,6%-al 2,788 milliárd euróra emelkedett a banknál.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés