szerző

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe

2017. január 6. 13:29    
nyomtatás
 
2016-ban minden a lakáspiac és a lakásárak fellendüléséről szólt, így bár a hazai ingatlanalapok - egy kivételével - nem lakóingatlanokba fektetnek, adta magát, hogy az év egyik slágerbefektetése az ingatlanalap legyen. A magyarok lelkesedése egyelőre töretlen, milliárdok áramlanak havi szinten a hazai ingatlanalapokba, novembert leszámítva nem volt olyan hónap, amikor ne pozitív kereslettel zártak volna a népszerű befektetések. Volt olyan alap, amely 37%-os hozamot ért el egy év alatt, de a 2,5%-3,5% közötti hozamok is sokakat csábítottak ingatlanbefektetésekre.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Csak úgy kapkodnak az ingatlanalapokért


Főként 2015 végén kezdődött a felfutás, de azóta töretlen a hazai ingatlanalapok menetelése, melyben kétségkívül nagy szerepe van a lakáspiacon az elmúlt időszakban tapasztalt felfutásnak. Annak ellenére kapkodtak a befektetők az ingatlanalapok után, hogy a hazai piacon elérhető ingatlanalapok egy kivételével kereskedelmi és ipari (tehát nem lakó-) ingatlanokba fektetnek. 2015. december végén még 556 milliárd forintot kezeltek a hazai ingatlanalapok, ez 2016 végére közel 730 milliárd forintra nőtt, ezzel 31%-os vagyonbővülést produkáltak közel egy alatt. A vagyon zömét a közvetlenül befektető ingatlanalapokban kezelik.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe


A vagyon növelésében az élénk kereslet mellett a jó teljesítmények, illetve a portfóliókban lévő ingatlanok felértékelődése is sokat segített, de a vagyonbővülés egy jelentős részét az értékesítési adatok adták. Tavaly nem volt olyan hónap, amikor ne pozitív értékesítéssel zártak volna az ingatlanalapok, egyedül novemberben volt egy kisebb keresletcsökkenés (ami egy másfél éve tartó pozitív trendet tört meg), de összességében még így 115 milliárdos pluszban zárták novemberig az évet az ingatlanalapok.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe


Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 315 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának közel felét ez az egyetlen alap kezeli. A tavaly féléves adatokhoz képest kissé lemaradt a Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata, amely 114 milliárdos tavaly év végi vagyonával a harmadik helyre fért fel (az intézményi sorozattal együtt 127 milliárdot kezelt tavaly év végén az alap). Az OTP Ingatlan alap viszont egy jelentős vagyonbővüléssel felkerült a második helyre közel 153 milliárdos eszközállománnyal, ezzel ez az alap produkálta a legnagyobb mértékű éves vagyonváltozást a lakossági sorozatok között. Az OTP Ingatlan Alapkezelőtől úgy tudjuk, hogy az alapnál a jelentős vagyonbeáramlás mellett a kedvező hozamok és a portfólióban lévő ingatlanok felértékelődése is hozzájárult a közel 74 milliárdos vagyonbővüléshez egy év alatt. A listán tízedikként az Impact Lakóingatlan alapot is megtalálhatjuk, amely 1,1 milliárd forintos kezelt vagyonával Magyarország egyetlen, döntően lakóingatlanokba fektető alapja.

A listán szereplő ingatlanalapok közül a Globeserv Alapkezelő Reálszisztéma Ingatlan alapjának teljesítménye volt a legkiemelkedőbb, az alap árfolyama 37,2%-ot értékelődött fel egy év alatt, míg a három legnagyobb alap 2,5-3,5% közötti éves hozamot ért el.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe
Klikk a képre!


Az éves és hároméves hozamoknak is örülhetnek a befektetők


A fentiekben leírt hozamok lényegében az egyéves hozamadatok alapján felállított sorrendet is meghatározzák, a Reálszisztéma Ingatlan alap után az OTP Ingatlan, az Erste Ingatlan és a Magyar Posta Takarék Ingatlan alap A sorozata teljesített a legjobban. Voltak olyanok is a listán, amelyek 2016-ot negatív hozamokkal zárták, közülük a Buda-Cash-botrányban is érintett Access Alapkezelő által kezelt Capitol Ingatlan és a Q1 Ingatlanfejlesztő alap 10% feletti mínusszal zárta az évet (az Impact Lakóingatlan alap augusztusi elindulása miatt még nem rendelkezik a hozamszámításhoz elegendő track recorddal).

A hároméves (évesített) hozamok alapján felállított sorrendben is a Reálszisztéma Ingatlan alap győzne a maga közel 10%-os hozamával, másodikként az MKB közvetett módon befektető alapja futott be 7,5%-os teljesítménnyel, a harmadik helyet pedig 3,6%-kal az OTP Ingatlan csípte meg.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe


A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve a legrosszabb teljesítményt a Q1 Ingatlanfejlesztő alap mutatta fel, és nemcsak a közel mínusz 15%-os hároméves hozam miatt, hanem azért is, mivel ezt egy magas, 12%-os szórás mellett érte el. Nagy volatilitású volt még az MKB Ingatlan Alapok Alapja és a Takarék FHB Eurós Ingatlan Alapok Alapja eurós sorozat is, mindkét alap 10% feletti szórást produkált, igaz, 7-10%-os hozam mellett.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe


Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt Sharpe-mutatók listájára öt alap is felfért, a legjobb hozam-szórás értékkel az Erste Ingatlan alapja rendelkezett tavaly év végén, közel 8-as Sharpe-mutatót produkálva.

Egy befektetés, amely sikersztoriként robbant be a magyarok életébe


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium