Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálni

2016. március 30. 05:50    
nyomtatás
 
A hazai befektetések sztárjai az állampapírok, amelyek szinte minden fix hozamú befektetésnél nagyobb hozamot kínálnak, a mai napig kapni 3,8 százalékos kamatot fizető hitelpapírt. Összeszedtük, hogy érdemes szemezgetni az állampapírpiacon; milyen kamatokat milyen költségekért kaphatunk, meddig érdemes az állampapírokat tartani, hogy tudunk velük kereskedni.


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Milyen állampapírokat vehetek?


Lakossági befektetőként a következő állampapír típusokból válogathatunk:

Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálniA jelenleg értékesítés alatt álló lakossági állampapírok a következő kamatokat fizetik:

Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálniÁprilis egytől egyébként a PMÁK kamata csökken, erről itt írtunk:
2016.03.29 14:17 Váratlan húzás az ÁKK-tól: csökken a prémium állampapír kamata


Hol tudok állampapírt venni?


 • Legegyszerűbben a Magyar Államkincstáron keresztül juthatunk állampapírhoz. Elég, ha besétálunk egy ügyfélszolgálati irodába és nyitunk egy számlát, utána telefonon vagy online tudjuk intézni számlánkkal kapcsolatos teendőinket. A Kincstárnál vezetett számla díjmentes, a kínálat pedig széles.
 • A lépcsős kamatozású Kincstári Takarékjegyekhez, Kincstári Takarékjegy Pluszokhoz a Magyar Postán juthatunk hozzá. A dematerializált KTJ Pluszhoz rendelkeznünk kell egy Összevont Értékpapírszámlával is, míg a KTJ-hez elég személyesen bemennünk egy Postára és szemezgetnünk a kínálatból.
 • Ezen kívül az ÁKK elsődleges forgalmazóitól (bankok, pénzintézetek) is tudunk állampapírokat venni, a teljes listát itt találhatjuk meg. Az elsődleges forgalmazók egy része csak Diszkont Kincstárjegyet és Magyar Államkötvényt forgalmaz, ezek ugyanis intézmények számára is megvásárolhatóak, valamint a számlavezetésnek, tranzakcióknak itt jellemzően van költsége. Az eurós PEMÁK-hoz rajtuk keresztül nem juthatunk hozzá.
 • Bónusz és Prémium Magyar Államkötvényeket vásárolhatunk az "egyéb forgalmazóktól" is, ezek kisebb bankok, brókercégek, listát róluk itt találhatunk.


Hol érdemes állampapírt vásárolni?


A kínálat változatossága mellett az esetleges felmerülő költségek miatt is érdemes végiggondolni, hogy hol veszünk állampapírokat:
 • A Magyar Államkincstárnál ingyen van a számlanyitás és a számlavezetés is, valamint az állampapírokkal való tranzakciók is.
 • Az elsődleges forgalmazóknál a fix számlavezetési díj mellett a tranzakciók is jellemzően plusz költségeket vonnak maguk után.

Az elsődleges forgalmazók a következő költségekkel dolgoznak:
 • Számlavezetési díj: jellemzően egyenlegarányosan számolnak fel a pénzintézetek költségeket (0,11-0,2% / év), van, ahol ez az érték minimalizálva (havi 99-822 forint), de van forgalmazó is, ahol maximalizálva (havi 2500-4175 forint) van ez az érték. Emellett előfordul, hogy efölött felszámítanak fix számlavezetési díjat is (havi 300-350 forint).
 • Tranzakciós költség: ez jellemzően eltér annak függvényében, hogy milyen tranzakciót végzünk, aukciós díjak (0,2-1%, min. 2000 - 25 000 forint), tőzsdére beadott megbízási díjak (0,5-1%, min. 997- 50 000 forint), egységes tranzakciós díjak (díjmentes vagy 882-1002 forint, vagy állományarányos 0,05-0,7 százalék) terhelhetik a számlánkat.


Hogy tudok vele kereskedni?


Ha meg szeretnénk szabadulni az állampapírunktól, vagy szeretnénk futamidő közben rátenni a kezünket egy hitelpapírra, érdemes jól időzíteni, mivel akár bukhatunk is egy rossz eladáson.

Azt, hogy nyereséget vagy veszteséget érünk el a kötvényeket, az esetleges költségek mellett nagyrészt az befolyásolja, hogy milyen árfolyamon vesszük, illetve adjuk el a hitelpapírt.


1. Lakossági állampapírok

Azt, hogy milyen árfolyamon tudunk lakossági Prémium és Bónusz Magyar Államkötvényeket, Kamatozó Kincstárjegyeket, Féléves Kincstárjegyeket, vagy Kincstári Takarékjegyet venni, az alábbi tényezők határozzák meg:

 • Aukción a nettó eladási árfolyamon tudunk hitelpapírokat venni. Ez lényegében a kötvény névértéke.
 • Ha kibocsátás után szeretnénk állampapírt vásárolni, ezt a nettó eladási áron és a felhalmozott kamat összegének összeadásából keletkező bruttó értéken tehetjük meg.


Az, hogy milyen árfolyamon tudunk megválni tőlük, hasonlóan működik:

Intézményi kötvények esetén van lehetőségünk a hitelpapírokat másodpiacra vinni, de a lakossági kötvények esetén ilyen nincs, így egyetlen lehetőségünk ezeket visszaváltani a forgalmazónak, ha szabadulni akarunk tőlük.


Másodpiac híján a lakossági állampapíroknak fix nettó vásárlási árfolyama van:
 • BMÁK, PMÁK esetén 98%,
 • KKJ, KTJ, FKJ esetén 99,5%,
 • Babakötvény esetén a névértékkel megegyezik a nettó vásárlási árfolyam.

Erre jön még rá visszaváltás esetén a felhalmozott kamat, amely a kamatjóváírás óta eltelt felhalmozott, de nem kifizetett kamatot jelenti, a kettő összegéből képzett bruttó eladási árfolyam az, amit visszakapunk, ha visszaváltjuk az állampapírunkat.

Íme néhány jelenleg vásárolható Prémium és Bónusz Magyar Államkötvény vételi és eladási árfolyama:

Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálni2. Intézményi állampapírok

Bár a lakossági állampapírokhoz képest alacsony kamatot vagy hozamot (DKJ esetén ugyanis nincs kamat) fizetnek az intézményi befektetők számára is elérhető Magyar Államkötvények és Diszkont Kincstárjegyek, érdemes ezekre is egy pillantást vetnünk, mivel árfolyamváltozásra spekuláló befektetőknek ezek jó befektetési lehetőséget nyújthatnak.

Ezeknek a hitelpapíroknak már van másodpiacuk:
 • Az Államkincstáron,
 • a BÉT-en,
 • OTC-s piacokon is kereskedhetünk velük.

Ezeknek az állampapíroknak az árfolyamát így a kereslet és a kínálat változása is befolyásolja.


Íme néhány államkötvény vételi és eladási árfolyama a MÁK-on és a BÉT-en:

Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálni


A BÉT-en keresztül alacsony számú tranzakció születik, itt kevésbé tudunk spekulálni a kötvények árfolyamán elért nyereségre is, mivel gyakorlatilag az összes bázisár névérték alatt van.


Meddig éri meg tartani?


A lakossági állampapírokat (PMÁK, BMÁK, KKJ, FKJ, stb.) elsősorban lejáratig érdemes tartani, ha maximalizálni akarjuk a hozamot. Persze nem feltétlen baj, ha idő közben eladjuk őket, a bruttó árfolyamuk könnyen emelkedhet a névérték fölé, amikor már hozammal tudjuk eladni az állampapírjainkat.

Azonban egy rosszul időzített eladással veszteséget is elszenvedhetünk.


Íme néhány példa arra, hogy hány nap kell ahhoz, hogy egy adott lakossági állampapírt veszteség nélkül lehessen eladni (ha egységesen feltételezzük, hogy kibocsátás után 365 nappal fizetnek kamatot):

Megőrülnek a magyarok az állampapírokért - Így tudsz rajtuk te is kaszálniAdózás


Az állampapírok nagy előnye, hogy bár kamatadót (15%) kell fizetni az elért hozam után, az egészségügyi hozzájárulás (eho - 6%) terhe alól mentesülünk. Kivétel az utóbbi alól a Prémium Euró Magyar Államkötvény.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium