szerző

Szép csendben új szereplő zsákolja a magyar lakossági állampapírt

2017. május 19. 05:50    
nyomtatás
 
Idén év elején 6000 milliárd forintra duzzadt a lakossági állampapírok állománya, ezzel öt év alatt ötszörösére hízott a népszerű befektetés. Ennek oroszlánrésze a lakosságnál van, de szép csendben egyre nagyobb részt hasítanak ki maguknak az önkormányzatok is, akiket tavaly ilyenkor még észre sem vettünk volna, mára pedig már több száz milliárd forint értékű lakossági állampapír is lehet a kezükben.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

6000 milliárd forint lakossági állampapírokban


Gyakorlatilag 2012 óta töretlen a lakossági állampapírok iránti kereslet, a 2012. december végi 986 milliárd forintról tavaly év végére az állomány átlépte az 5200 milliárd forintot, gyakorlatilag tehát ötszöröződött a lakossági állampapírok állománya öt év alatt. Ez a trend idén is minden valószínűséggel folytatódik, a legfrissebb, április végére szóló statisztikák szerint már 6200 milliárd forint közelében járt az állomány.

Szép csendben új szereplő zsákolja a magyar lakossági állampapírt


Csak az elmúlt egy évet nézve a legnépszerűbb konstrukció egyértelműen a KKJ, bár az utóbbi hónapokban az inflációhoz kötött PMÁK iránti kereslet is megnőtt (ez utóbbiban szerepet játszhatott az is, hogy az ÁKK februárban új, csökkentett kamatprémiumú sorozatokkal jött ki, így aki tehette, még a régi, magasabb prémiumon ketyegő papírokból vásárolt be). Bár lakossági állampapírokról beszélünk, tudni lehet, hogy ezeket nemcsak a lakosság, hanem a nonprofit intézmények, a bankok (csak másodpiacon) és az önkormányzatok is tartják, utóbbiak szerepe a lakossági állampapír-vásárlásban észrevehetően meg is nőtt az elmúlt évben.

Szép csendben új szereplő zsákolja a magyar lakossági állampapírt


Szép csendben megjelentek az önkormányzatok


Még akár jogosan is feltehetnék a kérdést, hogy mit keresnek az önkormányzatok a lakossági állampapír-vásárlók között, hiszen az intézményi befektetőknek tiltva van a vásárlás. De ahogyan a nonprofit intézmények, úgy az önkormányzatok is kivételt képeznek a tiltás alól (amelyet egyébként a tőkepiaci törvény szabályoz), így ők bátran vehetnek lakossági állampapírt is, míg például a bankok (másodpiacon vásárolhatnak), alapkezelők, brókercégek, biztosítók vagy nyugdíjpénztárak nem vásárolhatnak.

Összegre pontosan nem rendelkezünk nyilvános adatokkal arra vonatkozóan, hogy mekkora lakossági állampapír-állomány van az önkormányzatok kezében, kértük az ÁKK segítségét ebben, de ők sem tudtak adatokkal szolgálni. Így közelítő adatként az MNB értékpapír-statisztikáját használtuk, amelyben a teljes állampapír-állomány szerepel szektoronkénti megbontásban. Ebből kiderül, hogy az önkormányzatok 2016 elejéig elenyésző részt képviseltek az állampapír-tulajdonlásban, de 2016 tavaszától jelentős állományi növekedést lehet megfigyelni. A januári 27 milliárd forintnyi állomány április végére 117 milliárd forintra hízott, október-november környékén a 190 milliárdot is megközelítette.

A legfrissebb, márciusra vonatkozó adatok szerint pedig már közel 320 milliárd forintot tartanak államkötvényben az önkormányzatok.

Szép csendben új szereplő zsákolja a magyar lakossági állampapírt


Az önkormányzati lakossági állampapír-vásárlásról megkérdeztük Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét is, aki megerősítette, hogy a korábbi évek elenyésző önkormányzati keresletét követően most egy erős fellendülés tapasztalható a lakossági állampapírok keresletében. Az okok között egyértelműen az alacsony bankbetéti kamatokat jelölte meg, ezek ugyanis nem fedezik a kiadásokat.

Schmidt Jenő tájékoztatása szerint lakossági állampapír elsősorban a nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatoknál fordul elő befektetésként, ezek száma 300 körülire tehető. Közülük becslései szerint mintegy 100 önkormányzat tarthat jelenleg is lakossági állampapírt, de arra számít, hogy a beruházási források kezelése miatt ez a szám a jövőben jelentősen meg fog nőni.

Kik vesznek még lakossági állampapírt?


Ahogy fentebb már említettük, a lakossági befektetőkön kívül több piaci szereplő is hozzájut lakossági állampapírokhoz, így a rendelkezésre álló információkból igyekeztünk megbecsülni, hogy nagyjából milyen arányban veszik ki részüket az egyes piaci szereplők a lakossági papírok piacán. Az MNB és az ÁKK adataira alapozva egyértelműen a lakosság kezében van a legnagyobb, 70-80%-os arányú állomány, ezt követően az általunk "egyéb" kategóriának elnevezett szereplők tarthatják a lakossági állampapírok nagyjából 15%-át. Hogy kik tartoznak ide, pontosan nem lehet tudni, de sejteni lehet, hogy ennek a jelentős része a hazai bankoknál van, erről itt írtunk. A fennmaradó mintegy 10%-on a nonprofit intézmények és az önkormányzatok osztozhatnak, utóbbiak aránya az elmúlt egy évben vált látható mértékűvé.

Szép csendben új szereplő zsákolja a magyar lakossági állampapírtElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

A jövő befektetése (x)

A gazdagsághoz még álmodban is pénzt kell keresni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium