Előfizetői tartalom

Az aranynak külön is helye van egy portfólióban

Portfolio
Egy hosszú távú befektetési portfólió hozama a kockázatosságához viszonyítva jelentősen növelhető megfelelő diverzifikációval. A hagyományos eszközök (részvény, kötvény, pénzpiaci eszközök) mellett az utóbbi évtizedekben egyre inkább megjelentek az egyéb alternatív eszközök is, amelyek értéke kevésbé mozog együtt például a részvényárfolyamokéval, így segítik csökkenteni a portfólió árfolyamának kilengéseit, vagyis mérsékelni a kockázatát. A WGC elemzése azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes alternatív eszközök, például a nyersanyagok mellett érdemes a portfólióba 3-7 százalék erejéig külön aranyat is tartani, amely hosszú távon jelentősen képes mérsékelni a portfólió kockázattal súlyozott hozamát, különös tekintettel az extrém veszteségekre. Az arany ugyanis igen különleges tulajdonságokkal rendelkező eszköz, amely jellemzően éppen olyan időszakokban teljesít jól, amikor szinte valamennyi eszközkategória veszteséget termel.

Fontos a diverzifikáció Egy hosszú távra tekintő befektetési portfólió kockázattal korrigált hozama növelhető megfelelő diverzifikációval. Hagyományosan a befektetési portfóliókat részvények, likvid eszközök és kötvények alkotják, ez azonban nem feltétlenül elégséges a jó diverzifikációhoz, különösen baljós időszakokban. Az elmúlt évek válságai rávilágítottak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés