Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk: elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Szabics András Zsolt
A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek. A kormánynak viszont ehhez együtt kell működnie a kereskedelmi bankokkal, a forgalmazókkal és az alapkezelőkkel.

Bár a kormány sikerként értékelheti a magas visszalépési arányt (96,6%-os), a politikusok nem ülhetnek a babérjaikon, hiszen számos kérdés még nyitott maradt. A legfontosabb kérdések, hogy mikor kerülhet sor a reálhozamok kifizetésére, illetve hogy a kormány mekkora összeggel tud majd gazdálkodni a reálhozamok kifizetése után. Jelentős vagyon maradt a pénztáraknál ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés