Előfizetői tartalom

Ha netán csődbe menne a magyar állam ... - Végre a színfalak mögé láthatunk!

Hosszú évek nyomásgyakorlása után végre beleláthatnak a befektetők annak az úgynevezett nemfizetési hitelderivatívák piacának a szerkezetébe, amely óriási mérete és szabályozatlansága miatt gyakran, legutóbb két hete, komoly félelmeket okozott világszerte a befektetői körökben. A régóta várt adatok egyrészt segíthetik a tisztábban látást, másrészt számos meglepő eredményt is tartalmaznak. Kiderült például, hogy ha szélsőséges esetben csődbe menne a magyar állam (amelynek lehetőségéről a napokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is említést tett az IMF mentőcsomag hiányában), akkor az ilyen fejlemény ellen "biztosítást" vásárló befektetők mintegy 5 milliárd dolláros "kárkifizetéssel" számolhatnának. Így a magyar államkötvényekre épülő CDS-piac a 14. legnagyobb a világ országai között. Meglepő az is, hogy a globális bankok közül messze a legnagyobb nemfizetési hitelderivatíva piaca annak a Deutsche Banknak van, amely esetleges csődbe menetele egyáltalán nem szerepelt az újságok címlapján az elmúlt hónapokban.

Kapcsolódó cikkünk2008.11.02 11:29 Gyurcsány: államcsőd is kialakulhatott volna Óriásivá hízott a piac. A nemfizetési hitelderivatívák (Credit Default Swap, CDS) globális piaca hozzávetőlegesen 55 ezer milliárd dollárra tehető (az amerikai nominális GDP mintegy négyszeresére), amelynek mintegy 60%-a (bruttó értelemben 33 570 mrd USD) a Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés