Weinhardt Attila

Weinhardt Attila

Elemző

Weinhardt Attila 2004 óta dolgozik makrogazdasági elemzőként a Portfoliónál és 2014-ig elsősorban a magyar deviza- és állampapírpiaci, illetve különböző magyar és globális gazdasági folyamatok elemzésével, értékelésével foglalkozott, illetve ezen témákról adott rendszeresen interjúkat televízióknak és rádióknak. Ebben az időszakban (2010-ben) elnyerte a fiataloknak szóló legrangosabb hazai szakmai díjat, a Junior Príma Díjat, majd 2011-ben, illetve 2012-ben megírta a Portfolio Füzet sorozat két szakmai kiadványát „Befektetési stratégiák egyszerűen”, illetve „Kereskedési pszichológia egyszerűen” címmel. Érdeklődése fokozatosan a nemzetgazdasági szempontból egyre fontosabb EU-források terület felé irányult, így 2014-ben létrehozta és azóta is vezeti a Portfolio új rovatát Uniós Források néven. Ennek szakmai tartalma, a hozzá kapcsolódó konferencia-sorozat, valamint a kohéziós politika magyarországi hatásainak bemutatásáról szóló, az Európai Bizottságtól elnyert médiapályázat 2019-2020-as sikeres megvalósítása úttörő a magyar média világában.
Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 1202
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!

Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!

Egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából - vette észre a Portfolio egy ukrán elnöki rendelet mellékletében. A magyar olajcég eddig kb. 70 százalékban Oroszországból érkező olajat dolgozott fel, és ezen belül a legnagyobb orosz szállítóra vonatkozik az új tiltás, így a helyzet tartós fennmaradása esetén akár ellátási probléma is lehet a magyarországi, illetve a térségi üzemanyagellátásban. De mennyire súlyos és hogyan oldódhat meg a helyzet, egyáltalán szükség lesz még orosz olajra 2025-ben? Frissítés! A délután második felében több fontos információ is kiszivárgott, amelyek arra utalnak, hogy a Lukoil felőli szállítások kiesése problémákat okoz a Molnak, főként a szlovákiai finomítójának.

Magyar-orosz tárgyalás volt ma Paks II.-ről: óriási berendezés érkezik, indul a gödörmélyítés, év végén fontos esemény lesz

Magyar-orosz tárgyalás volt ma Paks II.-ről: óriási berendezés érkezik, indul a gödörmélyítés, év végén fontos esemény lesz

Az uniós szankciók miatt Isztambulban tárgyalt szerdán egymással a magyar kormány, és az orosz Roszatom delegációja a Paks II. projekt állásáról és a további menetrendről, és erről mind Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mind az orosz fővállalkozó Roszatom kommunikált, így ezek összevetéséből kiolvasható a következő időszak menetrendje. Ezek alapján még júliusban elindul a gödör lemélyítése a projekt területén, augusztus elejéig megérkezik Paksra a hatalmas, 750 tonnás zónaolvadékcsapda berendezés; év végéig pedig megtörténhet az első beton kiöntése az ötös blokk alatt, amellyel hivatalosan is megkezdettnek minősül majd az atomerőmű építése. A magyar kormányzati nyilatkozat szerint már most is dübörög a munka Pakson, és minden adott ahhoz, hogy a következő évtized elején termelésbe állhasson a két új reaktorblokk. Ez a magyar kormány által rendszeresen hangsúlyozott céldátum a Roszatom közleményében nincs benne.

Elképesztő: ezer eurós áramár alakult ki Magyarországon!

Elképesztő: ezer eurós áramár alakult ki Magyarországon!

Bár egy legyengült hidegfront hatására néhány fokkal csökkent mától a napi csúcshőmérséklet Magyarországon, de ezzel együtt is ma hazai viszonylatban történelmi csúcsközeli, ezer eurós áramár alakult ki holnap este 8 és 9 óra közöttre a magyar áramtőzsdén. Az áram- és gázfogyasztási trendekről, kilátásokról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek és regisztráció itt.

Szürreális áramárakat hozott Magyarországra a tomboló hőség

Szürreális áramárakat hozott Magyarországra a tomboló hőség

Az esti órákban elképesztően magas szintre ugrik az áram ára a magyarországi nagykereskedelmi piacon ezekben a napokban: már-már az energiaválság legakutabb fázisának árszintjeit idézik az aktuális számok, ami jelentős mértékben összefügg az Európa-szerte tomboló hőséggel, és az emiatt megugrott hűtési igénnyel.

Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM

Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM

Elcsúszásban van a 2024-es költségvetés, amit a kormány a hétfőn ismertetett adóemelési intézkedéstervével kezel. Önmagában az eddig megismert adóemelések nem adják ki a bejelentett 400 milliárd forintos bevételnövelő hatást. Ami nem véletlen, ugyanis az idei büdzsén információink szerint egy rendkívüli MVM-osztalékbefizetés is segít.

Kiderült: óriási változás jön a megújuló energiatermelés támogatásában a németeknél

Kiderült: óriási változás jön a megújuló energiatermelés támogatásában a németeknél

A garantált értékesítési áron keresztül működési támogatást nyújtó modellről egyösszegű beruházástámogatási modellre tér át a német megújuló energiatermelési támogatási politika, amely a költségvetés számára kevesebb kiadással, a beruházók számára viszont jelentősen több piaci-értékesítési kockázattal jár - gyakorlatilag ez az az óriási változás, amelyről furfangos megoldások mellett megállapodtak múlt péntekre a német kormánypártok a 2025-ös költségvetés keretei kapcsán. Mindez magyar szempontból is fontos, hiszen a német megújuló energiatermelési kapacitások mérete a magyar nagykereskedelmi villamosenergia árakat is jócskán befolyásolja, másrészt idehaza is született már a közelmúltban javaslat a megújuló energiatámogatási rendszer megváltoztatására. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet regisztrálni.

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

Eldőlt: nem jön még több gáz Magyarországra Románia felől

Eldőlt: nem jön még több gáz Magyarországra Románia felől

Csekély volt a gázkereskedői érdeklődés a Románia felől Magyarország irányába történő, megnövelt gázszállítási kapacitásokra a csanádpalotai határkeresztező ponton, így a minap megrendezett inkrementális kapacitásaukciókat lezárta és törölte a két ország gázhálózat üzemeltetője – derült ki az FGSZ és a Transgaz közös közleményéből. Frissítés! Fontos, hogy a szintén a héten zajlott éves aukciók során jelentős igény érkezett a már meglévő - 2023. októbertől évi 2,6 milliárd köbméterre növelt román irányú beszállítási - éves technikai kapacitásokra, egészen a 2031/32-es gázévig. Így tehát a mostani inkrementális aukciók eredménye alapján az történt, hogy 2028 után egyelőre nem bővül tovább a magyar-román határkeresztező pont kapacitása, mert egyelőre nincs elégséges kereskedelmi igény erre.

Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Orosz helyett azerbajdzsáni gázt szállítana Ukrajna a jövő évtől a saját tranzitvezetékein, és erről, illetve egyéb lehetőségekről már zajlanak az egyeztetések – ezt a fontos bejelentést tette a Bloombergnek adott szerdai interjúban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szavai afelé mutatnak, hogy Magyarország kisebb, évi 1 milliárd köbméteres, hosszú távú orosz gázvásárlási szerződését át kellene írni, és ez megerősíti a Portfolio múlt heti elemzését, amelyben azt vázoltuk, hogy hamarosan széteshet a magyar-orosz gázvásárlási struktúra jelenleg ismert formája. Frissítés! Néhány órával azután, hogy az ukrán elnök interjúja megjelent, az orosz miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta: Oroszország 2024 után is kész szállítani orosz gázt Ukrajnán át az EU-ba, ha meg tudnak erről állapodni az ukránokkal.

Széteshet a magyar-orosz gázszállítási struktúra! – Nagy változások jöhetnek

Széteshet a magyar-orosz gázszállítási struktúra! – Nagy változások jöhetnek

Jelentős az esélye annak, hogy a jelenlegi magyar-orosz gázszállítási struktúra szétesik a következő hónapokban a Gazprom elleni választottbírósági ügyhalmaz következményeként – mondta el a Portfolio-nak két megbízható, a témára rálátó szakmai forrás. Egy harmadik szakértő pedig azt jelezte, hogy már el is indult a háttérben a mozgolódás - például Törökországban - arra, hogy ezt a nagy változást kezelni lehessen. Egy negyedik forrásunk az orosz-ukrán trazit jövőre tovább élésének egyik fontos jeléről adott információt. Fontos, hogy még ha tényleg szét is esik a magyar-orosz gázszállítási keret jelenleg ismert formája, akkor is eljutna hozzánk az orosz gázmolekula, csak más együttműködések, és esetleg más útvonalak segítségével. Éppen ezért a fenti forgatókönyv egyelőre nem jelentene érdemi kockázatot a magyar ellátásbiztonságra, és egyébként is az elmúlt évtized legmagasabb szintjén áll a magyar gáztárolók töltöttsége. Emellett az oroszon kívüli gázellátási együttműködéseink, illetve az eddig megtett óvatos diverzifikációs lépéseink is segíthetnek átnavigálni egy turbulensebb gázpiaci környezetet. A gázpiaci kilátásokról, diverzifikációról, ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, részletek és jelentkezés itt.

Itt a nagy hír: lefoglalná az MVM pénzátutalását a Gazprom felé az Orlen!

Itt a nagy hír: lefoglalná az MVM pénzátutalását a Gazprom felé az Orlen!

Egy varsói bírósági döntés miatt bő egy hónapja a lengyel Orlen arra figyelmeztette a magyar állami MVM gáznagykereskedő vállalatát, a CEEnergy-t, hogy több, mint 350 millió eurót lefoglalhat a magyar cég Gazprom felé indított pénzátutalásából, hogy a saját követelését érvényesítse az orosz céggel szemben – tudta meg a Reuters. Gázpiaci kilátásokról, diverzifikációs és ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek és jelentkezés itt.

Paks II.: két fontos változást jelent az uniós döntés, az irányítástechnika leszállítása is biztosra vehető

Paks II.: két fontos változást jelent az uniós döntés, az irányítástechnika leszállítása is biztosra vehető

A hétfőn elfogadott 14. oroszellenes uniós szankciós csomagban egy önálló fejezet rögzíti, hogy a Paks II. projektre semmilyen uniós szankció nem vonatkozik, és a szankciómentesítési eljárás is megszűnt, így ez a kettő fejlemény nagy lehetőséget jelent az uniós hátterű beszállítók számára a projektben való részvételre – mondta el a Portfolio-nak adott rövid nyilatkozatban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre kijelentette: a friss uniós döntés alapján gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a Siemens Energy teljesíteni tudja szerződéses kötelezettségét a Paks II. irányítástechnikai rendszerének leszállítására. Egy iparági forrásunk szintén úgy látja: elhárult az a veszély, hogy a német exporthatóság esetleg blokkolná az engedély kiadását a Siemens Energy felé az irányítástechnikai rendszer leszállítására; és arra is rámutatott: a kettős felhasználási célú technológiák engedélyezési eljárásában példátlan lenne a két uniós tagállam közötti technológiaátadás blokkolása.

Itt a bejelentés: komoly összeget kap Magyarország egy különleges uniós alapból

Itt a bejelentés: komoly összeget kap Magyarország egy különleges uniós alapból

A magyar kormány öt energetikai projektre kért támogatást a brüsszeli Modernizációs Alapból, amelyek közül az Európai Bizottság végül hármat hagyott jóvá 76,8 millió euró (mintegy 30 milliárd forint) összegben, így két távfűtési projektre, és az energiaközösségek fejlesztésére kapunk pénzt az uniós kibocsátási egységek értékesítéséből befolyt forrásokból – jelentette be ma a Bizottság. Fontos, hogy ez egy teljesen különálló uniós alap a kohéziós és a helyreállítási forrásoktól, és így nem is érinti ezt az alapot a Magyarország és a Bizottság közötti jogállamisági vita, illetve a folyósítási feltételrendszer.

Izgalmas a helyzet a régiós gázpiacon, fontos diverzifikációs lépéseket tett az MVM

Izgalmas a helyzet a régiós gázpiacon, fontos diverzifikációs lépéseket tett az MVM

A német Uniper orosz Gazprommal szembeni hatalmas kártérítési igénye izgalmas helyzetet teremtett a minap a régiós földgázpiacon, az MVM Csoport friss részesedésvásárlása az azerbajdzsáni gázmezőben viszont inkább nyugtató hatású a magyar gázellátás biztonsága szempontjából. E két fejlemény apropóján összeszedtük, hogy milyen forrás- és útvonal diverzifikációs lépéseket tett már meg az MVM, mint a magyar gázpiac legnagyobb importőre, és milyen lehetőségei vannak/lehetnek középtávon a gázpiaci diverzifikáció terén. Ezek együtt kulcsfontosságúak az egész ország ellátásbiztonságának szempontjából. A gázpiaci diverzifikáció is szóba kerül a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet regisztrálni.

Gyorsan terjed egy különleges naperőművi megoldás Magyarországon

Gyorsan terjed egy különleges naperőművi megoldás Magyarországon

A nyár elejére mindent egybevetve már csaknem 6500 megawattnyi naperőmű üzemelt Magyarországon, mert az ipari és háztartási méretű (HMKE) erőművek együttesen 6050 MW kapacitása mellett immár 436 MW-ot tesz ki a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása – mutatott rá pénteki Facebook-posztjában a helyzetre az Energiaügyi Minisztérium. Utóbbi azt jelenti, hogy gyorsan terjed Magyarországon ez a különleges energiaellátási forma (SCTE), hiszen tavaly év végén még 408 MW-nál járt ez a szám, amely olyan ipari méretű erőműveket takar egy-egy gyár telephelye mellett, amely nem táplál be a közcélú hálózatba, hanem az adott gyár igényeit igyekszik lefedni, és így megspórolja a rendszerhasználati díj kifizetését. Frissítés! Cikkünk előző verziójában februárra 260 MW-ot írtunk, tévesen, az azóta közzétett MAVIR statisztika pontosította ezt. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet jelentkezni.

Nagy változások jönnek a naperőművek magyarországi szabályozásában

Nagy változások jönnek a naperőművek magyarországi szabályozásában

Jelentős változások várhatók a kiegyenlítőenergia-elszámolási módszertanban és a KÁT szabályozási pótdíj elszámolásában, amelyek jórészt a naperőművek által leadott menetrendek pontosabb betartását célozzák komoly pénzügyi ösztönzők segítségével; a fő cél az, hogy a villamosenergia rendszer optimálisabb működése mellett az ipari energiafogyasztókra hárított terhek mérséklődjenek – hangzott el a MAVIR szerdai iparági fórumán. Egy harmadik, még nagyobb horderejű esetleges változtatás témája is szóba került, mégpedig az, hogy a KÁT-os naperőművek a negatív áramáras környezetben is termelnek és így megkapják a garantált támogatást, amely komoly terheket okoz az ipari energiafogyasztóknak. Kiderült, hogy a MAVIR-nak van már javaslata ennek a helyzetnek a kezelésére, és már meg is osztotta a jogalkotóval, igaz a potenciális változások iránya, tartalma nem hangzott el a fórumon. A készülő változtatást bizonyára tűkön ülve várják a KÁT-os naperőművi termelők, és a téma a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján is szóba kerül majd, amelyre itt már lehet regisztrálni.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.