Előfizetői tartalom

Pletyka: sávosan rögzítik a frank árfolyamát

Portfolio
A Portfolio.hu úgy tudja, hogy nemzetközi devizapiaci körökben az a pletyka terjedt el: a svájci jegybank és az Európai Központi Bank 1,12-1,15 körüli tartományban, azaz szűk sávban, az aktuálisnál jóval gyengébb árfolyam mellett szeretné "rögzíteni" az euró/svájci frank keresztárfolyamot. A pletyka hatására a délutáni órákban komoly frankesés bontakozott ki, a jegyzések délután fél háromkor még 1,05 körül, négy órakor pedig már 1,09 körül jártak, majd korrekció következett. A Portfolio.hu meglátása szerint a piac túlzott és késői reakciójáról van szó, ugyanis a svájci jegybankelnöknek még reggel jelent meg egy interjúja. Abban valóban beszélt az árfolyamrögzítés lehetőségéről, mint amely átmeneti jelleggel akár be is következhet addig, amíg ez a lépés az árstabilitás elérésének hosszú távú célkitűzésével összhangban van. Thomas Jordan az interjúban hangsúlyozta: a tartós árfolyamrögzítés nem összeegyeztethető ezzel az imént jelzett céllal. A jegybankelnök semmilyen konkrét árfolyamtartományról nem beszélt, azt már a piac "társította" a mondatokhoz.

Ki mit mondott? Múlt héten a svájci jegybankelnök egy lapinterjúban azt a kérdést kapta, hogy felmerült-e a frank euróhoz rögzítése, amelyre a bankvezér úgy reagált, hogy ez politikai döntést igényel és szavai azt sugallták, hogy ezt a lépést a jegybanki eszközfüggetlenség sérülése miatt nem feltétlenül támogatná.Kapcsolódó cikkünk2011.08.05Rögzíthetik az euróhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés