FONTOS Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!
 
Előfizetői tartalom

Ez ám a népszavazás: megfosztanák csodafegyverüktől a bankokat

Ahogy a gyermekek azt hiszik, hogy a gólya hozza a kisbabát, a felnőttek jó része abban a hiszemben él, hogy kizárólag a jegybankok által teremtett pénzt forgatják meg a gazdaságban a kereskedelmi bankok. Ez azonban nincs így, újabb és újabb hitelkihelyezésükkel ugyanis maguk a bankok is pénzt teremtenek. Egy svájci mozgalom most ezt a jogot venné el tőlük, az ügyben még népszavazás is várható - írja a The Economist. A támogatók vagy nem ismerik a makroprudenciális politika fogalmát, vagy mélységesen lenézik.

Népszavazás vagy parasztvakítás?Számos fejlett országban azzal kampányolnak bizonyos csoportok, hogy fosszák meg a pénzteremtés jogától a magánkézben lévő bankokat, hogy a pénzmennyiséget ne csak befolyásolhassa, de egy az egyben meg is határozhassa a központi bank, leküzdve ezzel a banki hitelezés túlzottan prociklikus, vagyis a gazdasági ciklusokat károsan erősítő jellegét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés