Előfizetői tartalom

Méregdrága magyar lakáshitelek: egész Európát megverték a bankjaink

Portfolio
Egyre jobbak a magyar bankszektor működési körülményei, de az átmenetinek számító céltartalék-visszaírások nélkül a valós 14-15% helyett mindössze 5-7% lenne a szektor tőkearányos megtérülése - állapítja meg ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében a jegybank. Az MNB szerint kielégítő ez a szint is, hiszen reálértelemben megközelíti a válság előtti csúcsot. Egy negatív listán viszont élre kerültünk Európában: nálunk a legmagasabb a fix kamatozású új lakáshitelek kamatfelára. Ezúttal a fogyasztók pénzügyi tudatosságát és sérülékenységét, valamint a fintech megoldásokra való nyitottságot is felmérte a jegybank.

Nincsenek nagy meglepetések az MNB ma közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésének fő üzeneteiben, ezek öt pontban foglalhatók össze: A korábban az MNB által is jelzett külső kockázatok némileg enyhültek, de nem szűntek meg teljesen. A hazai bankrendszer külső kockázatokkal szembeni sokkellenálló képessége erős maradt. A gazdasági kilátások javultak, a politikai kockázatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés